Ny seier til Pettersen

Christian André Pettersen fra Spiseriet i Stavanger tok den nordiske seieren i S.Pellegrino Young Chef of the year i helgen.

Publisert Sist oppdatert

Det ble ingen stjerner til Stavanger i den nordiske Michelin-guiden, men byen har likevel fått en ny kokkestjerne. Christian André Pettersen fra Spiseriet i Stavanger konserthus dro hjem den nordiske seieren i S.Pellegrino Young Chef of the year, og skal dermed konkurrere mot verdens aller beste kokketalenter under EXPO Milano i juni.

– En stor mulighet

I år deltok over 3500 unge talenter mellom 18-30 år, fra hele 191 land, i håp om å bli årets unge mattalent. I helgens semifinale, med ni andre nordiske finalister, imponerte Pettersen stort, og dro i land seieren med sin lune skandinavisk-inspirerte rett bestående av blant annet sjøkreps, laks, vaktelegg og norsk komle.

– Dette er en stor mulighet for meg. Jeg er en konkurransekokk, så det å få muligheten til å delta i en stor internasjonal konkurranse med Eyvind Hellstrøm som mentor er uvurderlig. Jeg lever og ånder for dette og har lagt stor vekt på detaljene i min egenkomponerte rett, sier Pettersen.

Imponert Hellstrøm

Eyvind Hellstrøm, en av dommerne i den nordiske finalen, er svært imponert over Pettersen. Han blir også med på veien videre til Milano, og skal hjelpe Pettersen med å perfeksjonere retten før den store finalen. Hellstrøm var én av dem som før helgen uttalte at den nye nordiske Michelin-guiden var skuffende på grunn av for stort fokus på hovedstaden. Han mener at byer som Stavanger, Trondheim og Bergen har blitt snytt for Michelin-stjerner.

– Stavanger er én av Norges beste restaurantbyer, noe Pettersen her beviser med sin høye kvalitet. Han har skapt en rett som er på høyde med Bocuse d’Or-nivå. Stavanger ble kanskje snytt for en Michelin-stjerne, men som plaster på såret fikk de sin egen nye unge stjernekokk. Det skal bli spennende å følge Christian i tiden som kommer, sier Eyvind Hellstrøm.

Drømmer om Bocuse

Pettersen har vært med i store konkurranser tidligere. Han vant NM i kokkekunst både i 2011 og 2014, og i 2012 ble han kåret til «Nordic Chef of the Year». Han kommer til å representere Norge igjen under årets Nordic Chef-mesterskap, men har også større ambisjoner. Han sier nemlig at han har et mål om å kunne delta i Bocuse d’Or en gang i fremtiden.

I finalen til S.Pellegrino Young Chef of the year skal 20 kokker fra 20 ulike regioner konkurrere mot hverandre for å vinne årets gjeveste internasjonale kokkepris for unge talenter under 30 år. Juryen som skal bedømme kandidatenes signaturretter består av syv internasjonalt annerkjente kokker, nemlig Gastón Acurio, Yannick Alléno, Massimo Bottura, Margot Janse, Yoshihiro Narisawa, Éric Ripert og Joan Roca. De kommer til å vektlegge valg av ingredienser, samt ferdigheter, genialitet, estetikk og budskap.