Norge tok gull i kokke-OL
Det er første gang Norge tar sammenlagtseieren. 32 land har deltatt i kokke-OL i den tyske byen Erfurt denne uken.
De norske kokkene tok også gull i enkeltkategoriene varmmat og matkunst.
– Vi har jobbet systematisk med forberedelser i fire år nå. I det siste har vi hatt mange helgesamlinger med lange dager og netter, sier manager Sven Erik Renaa.
De 11 kokkene på det norske laget er regjerende verdensmestere fra VM i Luxemburg i 2006, men forrige OL var det Sverige som vant.
Mens lag fra andre land til tider har virket hektiske og stresset, har en kjapp og stille effektivitet preget det norske laget under konkurransene i Erfurt.
– Vi har terpet så mye på konkurransesituasjonen og fokusert mye på gode smaker. Og under konkurransen fungerte laget optimalt. Alt satt i fingrene, sier Renaa.
Norske råvarer
Kokkelandslagets medlemmer kommer fra hele landet, fra Kristiansand i sør til Andørja i Troms i nord, men de fleste jobber i Stavanger eller Oslo.
Det siste halvåret har laget vært samlet til treningssamlinger på Sørumsand utenfor Oslo annenhver helg. Laget har siden 2005 bestått av både unge rekrutter og ’’gamle’’ ringrever for å sikre kontinuitet.
– Konkurransen består av så mange elementer at det bare er hard jobbing som fører til et godt resultat. Vi føler at seieren er fortjent, sier Sven Erik Renaa.
Alle på laget har hatt sine klart definerte oppgaver. De har et skarpt blikk for detaljer og har vært hundre prosent skjerpet både dag og natt.
Det norske laget er bevisst på å bruke mest mulig norske råvarer.
– Vi er ambassadører for Norge og for norsk mat, så vi bruker det ypperste som finnes i det norske matfatet.
Varmrettmenyen onsdag bestod blant annet av norsk fjordørret og norsk lam.
Hørbare fans
Blant de 40 nasjonene som totalt deltar i OL har Norge hatt den klart største delegasjonen tilreisende, med en stor og hørbar fanklubb.
– Det har vært flere hundre norske supportere her, og vi synes det er fantastisk at så mange viser interesse for det vi gjør, sier Sven Erik Renaa.
Det norske gull-laget:
Sven Erik Renaa, team manager, Gastronomisk Institutt, Stavanger
Gunnar Hvarnes, kaptein, Gastronomisk Institutt, Stavanger
Kjartan Skjelde, kokk, Tango Bar &, Kjøkken, Stavanger
Andreas Myhrvold, kokk, Gastronomisk Institutt, Stavanger
Espen Vesterdal Larsen, konditor, Kulinarisk Akademi, Oslo
Sverre Sætre, konditor, Sverres Konditori AS, Oslo
Ronny Kolvik, Palace Grill, Oslo
Even Ramsvik, kokk, Restaurant Oscarsgate, Oslo
Kari Innerå, kokk, Kulinarisk Akademi, Oslo
Elise Bratteng Rønning, commis, Britannia Hotell, Trondheim
Gjermund Kværna Bjelland, commis, Sverres Konditori AS, Oslo
Steffen Engelhard, rådgiver, StatoilHydro, Stavanger
Tom Victor Gausdal, rådgiver, Flavours, Oslo