NM i Konditorkunst 2009
Nå satses det storstilt for å finne Norges beste konditor.
Pierre Xavier Chinniah, konditormester på Ekebergrestauranten er årets hoveddommer.
Han forteller at det er vanskelig å bedømme hvem som er den beste konditoren, men det er noen bedømningskriterier som er viktigere enn andre.
- Først og fremst dreier det seg om smak. Og om deltakeren klarer å finne nye smakssammensetninger som overrasker dommerne. Deretter kommer det visuelle, altså utseendet på kaken eller konfekten. Det skal jo se innbydende ut!
Han forteller videre at konkurrenten må være litt smarte.
- Husk at dommerne skal smake på mange kaker, konfekter og petit fours (småkaker) og da er det lite strategisk smart å lage tunge, mørke verk med kaffesmak. De som klarer å skille seg ut, gjerne med kombinasjoner som er nye for dommerne og som smaker godt, skiller seg ut, sier han.
I tillegg til smak og utseende bedømmes også deltakerne på arbeidsteknikk. Pierre forteller at han bruker en grei rettesnor for dette, ”Er dette en konditor jeg kunne tenke meg å ha i min bedrift?” Er svaret ja, så blir det poeng, så enkelt er det smiler han.
I tillegg til Pierre er det flere dommere som skal vurdere årets deltakere for til slutt å sitte igjen med Norges beste konditor. Bernt Lie-Nielsen fra Lie-Nielsen fra Bergen og Davis Sponheim fra Condifa i Drammen representerer den norske bransjen. Gleden er også veldig stor over å ha med en internasjonal dommer i panelet. Andrew Gravett som kommer fra l''École du Grand Chocolat de Valrhona vil påse at konkurransen og bedømmingskriteriene er på nivå med de internasjonale. Dette er viktig mener Pierre, vi kan ikke lage enklere kriterier for de norske konditorene, da vil de tape i det øyeblikk de deltar internasjonalt. Og det er målsettingen fremover sier han.
- Norge MÅ stille i de internasjonale konkurransene. Det er gjennom
Pierre Xavier Chinniah, konditormester på Ekebergrestauranten er årets hoveddommer. |
Får vi se en norsk deltaker i internasjonale konkurranser allerede til neste år?
- Vi får håpe det, sier Pierre.
- Kanskje er det nettopp vinneren i årets NM i Konditorkunst som har dette i seg.