Lykkelig som liten

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Islendingen Ragnar Palsson var administrerende direktør ved Seilet i Molde helt til hans gode venn og gründer bak P-Hotels ringte og spurte om han ville være deleier i en restaurant og Astoria P-Hotels i Trondheim. – Jeg kommer, svarte direktøren og tok med seg familien tilbake til trønderhovedstaden. 

Palsson, har helt siden han var liten gutt hatt en drøm å drive for seg selv. Tidlig fortalte han foreldrene hjemme på Island at han ønsket å drive en egen restaurant. Nå driver han både en restaurant og hotell, som deleier sammen med nevnte Frode Hofstad. De har en fortid sammen ved ærverdige Britannia Hotel. Dit kom Palsson, nyutdannet som kokk med fagbrev fra Lillehammer videregående skole. Fra Island var han utdannet servitør. Han steg fort i gradene ved Britannia, først som tilkallingsvikar og endte opp som restaurantsjef etter en ”mellomlanding” ved Radisson Blue Airport Gardermoen, før Hofstad hentet han tilbake til Britannia. Fra Trondheim gikk turen til Molde, da har vi kommet til 2007. I fire år var han direktør ved Seilet, og ble i 2010 utnevnt til ”Årets Hotelier”. Begrunnelsen fra juryen var blant annet hans personlighet og engasjement som er til nytte for hele bransjen. Også markedsmessige resultater og et godt forhold til personalet og lokalbefolkningen har vært viktige kriterier hvor Palsson har bemerket seg svært positivt.

 

Vil være gründer

- Jeg er en svært engasjert person, det er drivkraften min. Den må jeg ha, ikke minst nå, hvor jeg er deleier i Tasting og P-Hotels. Snart får jeg også ansvaret for et nytt hotell. Det blir mye jobb. Jeg er mer lykkelig nå hvor jeg kan drive med det jeg liker, bygge opp en bedrift, være der gjestene er, forteller han og innrømmer at han er litt ”gal”.

Han er nemlig ”gal” etter å skape noe, være gründer. Han innrømmer at galskapen også har sin pris; beinhard jobbing. Ordtaket ”Det e itj som kjæm tå seg sjøl”, er han meget bevisst på, nå er det jobb, jobb og atter jobb. Familien er også involvert i Tasting og P-hotels. Kona jobber på dagtid på Tasting, og Palsson sjøl er på jobb, nesten hele tida restauranten er åpen. Kniper det på natta, kan det hende at må trø til da også, skal en opp og fram i livet, er det ifølge gründeren bare en ting som gjelder, knallhard jobbing.

 

Oppussing

De siste månedene er hotellet blitt renovert, alle de 49 rommene er blitt pusset opp, nye tepper i gangene og nytt resepsjonsområde. Palsson skryter av de som eier den gamle Astoriagården, som ble bygd i 1936, E. C. Dahls eiendom.

 - Samarbeidet mellom gårdeier og oss drivere, har vært glimrende, forteller han og legger til at også restauranten har fått en interiørmessig løft siden de overtok.

Det er lunsjtid og folk kommer, spiser og går. Kokken må stadig legge på mer mat på bufféen, her kan en spise så mye en vil. På kveldstid er det ala cart meny, servert på skiferplate, slik at gjestene kan dele middagen.

- Jeg vil at smaksopplevelsen skal deles, forklarer Palsson, vi serverer gjerne en blanding av fisk og kjøtt. Ingenting er bedre enn når gjestene over et godt måltid, kan dele opplevelsen av mat, det får de her. Han forteller at restauranten har to kokker og at de nå er i ferd med å utarbeide en ny meny og at de må ansette flere medarbeidere nå når de også får ansvaret for å levere mat til det nye hotellet ved Jernbanestasjonen i Trondheim. En vinkelner står også på menyen for nyanskaffelser han ønsker seg. Han forteller at han kan mye om vin, men har aldri fått anledning til å utdanne seg i den retning. Derfor ønsker han en kapasitet på det området. Han ønsker medarbeidere som er bedre enn ham selv, for det er i det samspillet han mener en gründer/bedriftseier kan utvikle seg.

- Det er det som driver en framover, dyktige medarbeidere, forsikrer han.

Det nye hotellet med over 100 nye rom blir en ny utfordring for Palsson, men det ser ikke ut til å bekymre ham i det hele tatt. Han liker utfordringer, og det er kanskje sant det pressen skrev om ham i Molde, at nå er vulkanen fra Island på banen igjen. Det verste han vet er folk som ikke engasjerer seg. Han engasjerer seg i byen han bor i, gjestene på restauranten og hotellet. Familien er selvfølgelig viktig, han engasjerer seg også i hva som skjer i den bransjen som er en stor del av livet, hotellbransjen.

 

Clarion Hotel & Congress er viktig for byen

De siste årene har Trondheim opplevd en stor økning i antall hotellrom. Palsson er opptatt av at de små hotellene i Trondheim må danne et nettverk, for å kunne ruste seg bedre for å leve sammen med de store kjedehotellene. Han er også engasjert i at det nye Clarion Hotel & Congress Trondheim må bli en suksess for byen.

- Jeg mener at alle har en plikt for at det nye hotellet lykkes, for det kommer alle som bor i denne byen til gode. Hotellet og byen bør spille på lag, det er erfaringer jeg har fra Molde, der Seilet i en periode ikke var samspilt med moldenserne. Det klarte vi heldigvis å snu og det er en viktig brikke for at et hotell skal lykkes. Samtidig er jeg opptatt av at vi som driver de mindre hotellene har godt av å samarbeide bedre, danne et nettverk for å klare oss i en bransje som har store utfordringer.

Han er tydeligvis ikke redd for ikke å lykkes, det er noe han overhodet ikke tenker på.

- Så lenge jeg kan jobbe og bry meg om det som betyr noe for meg, vil jeg lykkes, konstaterer gründeren Ragnar Palsson.

  

Teaser:

Islendingen Ragnar Palsson var administrerende direktør ved Seilet i Molde helt til hans gode venn og gründer bak P-Hotels ringte og spurte om han ville være deleier i en restaurant og Astoria P-Hotels i Trondheim. – Jeg kommer, svarte direktøren og tok med seg familien tilbake til trønderhovedstaden. 

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
Palsson stortrives som eier og daglig leder av Tasting og P-Hotels, men det krever knallhard jobbing.