Italia faller i smak

Publisert Sist oppdatert

Italiensk "fjellvin" fra omsrådet rundt nasjonalparken Gran Sasso ,i Italia falt i smak.

Alvdal er nok mer kjent for hjemmebrent og Nyco som en variant av champagne enn de er for vin, men i Italia er det en vingård som stolt tilbyr sin vin med Aukrusts udødelige Solan Gundersen på etiketten. Riktig nok en Solan litt på en snurr, men Kjell Aukrusts udødlige optimist koser seg med rødvin han også, ved behov.

Rødvinen Il Vino Gigante fra Azienda Agricola Monte del Fra i Veneto i det nordøstre hjørnet av Italia, selges med en Solan Gundersen på etiketten - og på bag in boksen.

– Dette er en av de få viner som italienerne er stolte av å selge på boks. Ellers er boks fy i Itaila, forteller vinhandler Hege Svensson hos Palmer. Palmer er importør av vinen som fra årsskiftet har vært å finne i velassorterte Vinmonopol her i landet.

Vinen er ingen ”supervin” om man tenker på produsent, årgang, eksklusivitet, pris og lignende, men den er en super vin om man tenker på en allround vin som passer til mye. Den smaker godt og lenge og kan brukes til kjøtt med smakssterke sauser og til fisk.

Kjell Aukrusts tiltrekning til varmere himmelstrøk er kjent. Blant annet som Edmund Bakken på motorsykkel over de andalusiske høysletter. Men også Italia var et populært reisemål for forfatteren. Han besøkte landet et 20-talls ganger og der nede skrev han mange av sine fargerike bøker.

– Produsenten opplever at mange kjenner igjen Solan fra Flåklypa Grand Prix-filmen som jo gikk sin seiersgang over hele verden. Man skal ikke se bort i fra at det gir mersalg, smiler Hege Svensson som ser fram til at vinen havner i polets hyller i begynnelsen av 2009.

Fjellvin
Ekjord og Palmer kunne by på forskjellige produsenter, fra flere land, men vi valgte å konsentrere oss om støvellandet. På Italias østkyst ligger området Abruzzi. I naturskjønne områder, tett inn til nasjonalparken Majella, ligger italias høyest liggende vinprodusent Valle Reale.

Her er det produsert vin i generasjoner. Vinområdene fra de første pionerene i dalen brukes den dag i dag til å produsere enkelte av vinene fra Valle Reale. En av de er rødvinen som har vinhusets navn, Valle Reale. En dyp rød vin med mye smak og gode lukter fra skogens bær. Passer ypperlig til vilt eller en god lammestek. Dette er etter Hotellmagasinets mening en meget serveringsvennlig vin til en polpris på godt under 200 kroner.

San Calisto er en annen ”fjellvin” fra Valle Reale. Også den er laget på en gammel vinstokk der druene vokser godt beskyttet fra vær og vind, tett inntil stokken. Smaken er sammensatt og vinkjennere vil nok komme trekkende med mange beskrivende ord for å få den fram. Vi vil si at det er en vin som passer vår gane og vel verdt den kvarte 1000 lappen den koster på polet.

Vigne Nouve er en tredje vin fra samme sted. En yngre vin fra yngre vinstokker, lettere og billigere vin som passer godt til italiensk mat som pizza og pasta og til spekeskinke – da gjerne fra Parma.

Hos Mastroberardino kan man få vin fra druer somer grodd i Pompeiis ruiner.

Vulkan
Da Vesuv begravde Pompeii begravde den også store områder som ble brukt til vinproduksjon. I 1996 ble produksjon av vindruer på de utgravde områdene igjen tillat og Mastroberardino ble valgt som produsent. I dag har familien med røtter som vinprodusenter tilbake til 1878 flere områder med vinranker i Pompeii. Fra disse vinrankene får de vinen som markedsføres under navnet Villa dei Misteri – den hemmelighetsfulle byen. Vinen har nå vært på markedet siden 2001. Fra sine egne vinområder – litt lengre inn i landet fra Pompeii - lager den samme produsenten flere utsøkte kvalitetsviner både med rød og hvit farge.

Vi har absolutt ingen problemer med å anbefale den røde Radicici Riserva fra 1999. Det er en vin du har lyst til å beholde i munnen lenge for å få fram alle smakene som duker opp etter hvert som du lar den rulle rundt. Kraftig kost eller smakssterke oster vil denne passe best sammen med.

2003 utgaven av Taurasi Radici er vel noe av det nydeligste vi har hatt i munnen. Vinen har blitt dynget ned av superlativer fra folk som kan mer om vin enn oss og vi føyer oss inn i rekken selv om det ikke blir mange flasker i året med en polpris noe under 300 kroner.

For de som vil noe ned i pris så har Mastroberardino noe for enhver smak og enhver lommebok. De to Campaia Mastro vinene – en rød og en hvit ruinerer ingen, men gir et godt følge til et godt måltid.

Thumbnail Image: