Hederspris til Espelid Hovig
Ingrid Espelid Hovig ble hyllet under Det Norske Måltid som vinner av Hedersprisen.
En beveget Ingrid Espelid Hovig tok lørdag i mot hyllest og stående applaus som vinner av Det Norske Måltids Hederspris under finalen i Det Norske Måltid i Stavanger. – Ingen er så god som du, da, ingen er så god som du, sang en fullsatt sal på 1100 mennesker, mens vår alles kjære Ingrid ble geleidet opp på scenen av Harald Osa og Jostein Soland. – Dette har vært en festkveld fra vi kom og – ja, helt til nå, sa en overveldet Ingrid Espelid Hovig. – Det er så utrolig at alle husker meg, når det er så lenge siden jeg var på TV.
Utdelingen av Hedersprisen ble en flott avslutning på en festaften helt utenom det vanlige. Aldri før har norsk mat blitt feiret på denne måten, med tv-show, prisdryss, middag og så mange mennesker til bords. Den gamle Siddishallen var ”dressed to kill” og folk gispet når de kom inn og så den festpyntede hallen med showscene i den ene enden og matscene i den andre. Gjestene kunne nyte en fireretters meny servert av mer enn 100 servitører, samtidig som de ble underholdt av blant annet Valkyrien Allstars, Atle Pettersen og Sirkus Eliassen. Programlederne Heine Totland og Arne Hjeltnes var i storform, og sang, rappet og intervjuet de som konkurrerte i de fem kjøkkenene. Hjeltnes leste også eget nyskrevne dikt til hedersprisvinneren.
Her er juryens begrunnelse for tildelingen av Hedersprisen:
Ingen har hatt større betydning for matkultur og kosthold i det moderne Norge enn den aller første mottaker av Det Norske Måltids Hederspris. Som husstellærer, omreisende fiskemisjonær for Opplysningsutvalget for fisk, men ikke minst gjennom 40 år som vår kjære fjernsynskokk, har hun med sin entusiasme, sin praktiske og pedagogiske formidling preget kostholdet til generasjoner av nordmenn.
Hun satte tidlig fokus på sammenhengen mellom kosthold og helse i programmer som ble sett av ”hele Norge”. Som forfatter og redaktør har Ingrid Espelid Hovig medvirket til over 50 kokebøker! Den rutete kokeboken er i dag trolig Norges mest brukte kokebok. En innføring i grunnleggende kokekunnskap, lett forståelige oppskrifter for store familier så vel som for enslige. En bok som følger opp det beste fra våre første matmødre og kokebokforfattere, Hanna Winsnes og Henriette Schønberg Erken.
Som ”gudmor” og den gode fe for det norske kokkelandslaget har hun bidratt til at norske kokker er blitt blant verdens beste! Alltid tilgjengelig og tilstede for å fremme godt mathåndverk og det norske måltid. Ingrid Espelid Hovig ble i 1994 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. I kveld ønsker vi å hedre og takke hele Norges matmor for hennes utrettelige engasjement og verdifulle innsats for et godt norsk kosthold med Det Norske Måltids Hederspris.
