Frem fra glemselen

Publisert Sist oppdatert

Det store, stille huset

For et knapt år siden overtok Ulf Pedersen som hotelldirektør på Moss Hotel, og fra 1. oktober leier han hotellet gjennom sitt investeringsselskap. Han forteller at han pleide å tenke på Moss Hotel som det store, stille huset.
- Alt virket så mørkt og stille. Hotellet var så lukket mot gågata og byen, forteller Pedersen.
Pedersen er født og oppvokst i Moss, og ikke så rent lite til patriot.
- Jeg har drevet i hotell og restaurant i over 20 år, og det er dette jeg liker å gjøre. Her får jeg drive med det jeg syns er morsomst, og samtidig gjøre det i hjembyen min. Det er som en drøm som går i oppfyllelse, sier Pedersen entusiastisk.
Noe av det som har vært viktig for Pedersen under oppussingen av hotellet har vært å finne tilbake til det opprinnelige. Bygningen ble oppført i 1858, og her finnes mye historie i veggene.

Kvalitet og service

Fasaden mot byens gågate er blitt lysere og triveligere. I tillegg vil Pedersen lage cafe i de gamle stuene med vinduer mot gågata, og til sommeren blir det uteservering i gågata.
- Opprinnelig var ikke hotellet lukket og mørkt, det var åpent og fullt av aktivitet, og rettet seg mot byens befolkning. Det er det vi prøver å gjenskape med å plassere cafeen slik. Kinoen som ble drevet i hotellet for snart hundre år siden het Scala, og det navnet velger vi nå å ta med oss videre til Scala Cafe, forklarer Pedersen.

Hotelldirektør Ulf Pedersen viser frem et maleri som ble funnet inni en vegg. Maleriet er anslått å være fra 50-tallet, og viser kart over Moss by.

Til tross for mange cafeer og serveringssteder i Moss sentrum, mener Pedersen at de har greid å komme opp med et konsept som ingen andre har.
- Dette skal være en gammeldags smørbrød-cafe. Vi vil ikke at folk skal stå i kø ved disken, her skal vi servere ved bordene, og lage smørbrød etter bestilling. Opplevelsen og servicen er viktig, forklarer Pedersen.








Trinn for trinn

Behovet for oppussing og ombygging av hotellet er skrikende, men Pedersen tar seg ikke vann over hodet.
- Fasadene er det eieren av bygget som har bekostet opprustingen av. Det var et utrolig viktig signal til byens befolkning, ingen skal være i tvil om at det skjer noe på Moss Hotel. Innvendig har vi startet med første etasje og kjelleren. Noe av det viktigste, i tillegg til Cafe Scala, er flyttingen av resepsjonen. Fra gammelt av hadde resepsjonen inngang på hjørnet, og det får den igjen nå. Dessuten trekkes den innover i lokalet, og gir mer rom og luft, sier Pedersen.
Omsider får hotellet også sitt eget frokostrom. I årevis har man brukt en nærliggende kafe til frokost for hotellets gjester. Kjøkkenet blir flyttet opp fra kjelleren og får direkte tilknytning til Cafe Scala og frokostrommet.
- Med frokostrommet og cafeen vegg i vegg er det fullt mulig å åpne dører og utnytte kapasiteten for begge rommene dersom det skulle være behov for det, forklarer hotelldirektøren.
I kjelleren gjenoppstår Bodegaen, som i årtier var samlingssted for byens danseglade. Nå blir det hotellbar med dansegolv, til glede for både byens befolkning og hotellets gjester.

Brune bad

Første etasje og kjelleren skal stå klart i oktober, og deretter starter jobben med oppussingen av rommene.
- Rommene er litt mørke og lite tidsmessige, og vi skal gå igjennom både farger, tekstiler og møbler. Hvert rom er unikt, og vi har mange faste gjester som alltid bestiller det samme rommet, forteller Pedersen.
Badene er langt fra moderne. De fleste badene har mørke brune fliser på golvet, og brune fliser med mønster på veggene. Kombinert med grønne dusjkabinett og brunt toalettsete er det nok ikke helt som man ser i katalogene. Likevel er badene det som vil bli pusset opp til sist.
- Badene er kanskje ikke så moderne, men de er hele og pene, og ingen skal ta oss på renhold, sier Pedersen, og skryter uhemmet av renholderne på hotellet.
Han understreker at badene er funksjonelle og rene, og at de derfor får vente.
- Vi må ta litt av gangen, det er store investeringer det er snakk om, sier Pedersen.

Spennende oppvåkning

Hotelldirektøren forteller at det har vært viktig å bevare hotellets historie, og samtidig ha alle moderne fasiliteter.
- Fram til nå har både booking og regnskap foregått med papir og blyant, men nå har vi fått et datasystem som skal forenkle jobben. Alle rommene får tilgang til trådløst internett, og vi legger opp til et helt nytt hotell-TV-system, sier han.
Men å installere nytt teknisk anlegg i et hundre og femti år gammelt bygg var ikke bare enkelt.
- Da telemontørene var her syntes de det var litt moro med den gamle telefonsentralen vår. Men det var også en stor utfordring å få det nye og det gamle til å fungere sammen. Mye av det var så gammelt at telemontørene aldri hadde sett lignende, forteller Pedersen.
Foreløpig er det ikke så mange som vet hva som foregår bak den ærverdige fasaden midt i Moss sentrum. Det blir spennende å se om Moss Hotel greier å snu den tredve år lange negative trenden. Vi ønsker lykke til!


Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS