– Fatter ikke at Norge kunne vinne

Den danske Bocuse-dommeren John Kofoed forstår ikke at Norge kunne vinne Bocuse d'Or. Han mener grønnsakene var rå og at de brøt reglene. Han får støtte av dansk matekspert.

Publisert Sist oppdatert

– Sverige var helt klart alles favoritt her nede. Jeg fatter ikke at Norge kunne vinne, det kom visst også overraskende på nordmennene, for de så litt rare ut i ansiktet da de hadde vunnet, sier den danske TV2s mateksperten, nå også ansiktsuttrykk-ekspert, Svend Rasmussen.

Han fortsetter:

– Jeg synes Sverige så skarpest ut, og jeg hører at maten deres også smakte fantastisk, så dette var litt av en overraskelse, det må jeg si, sier han.

Dommergaver og rå grønnsaker

I tillegg til at Rasmussen surnet fullstendig over den norske seieren, mener danskene at Norge brøt reglene ved å legge ved en tollekniv til dommerne på fiskeretten.

Som om ikke det var nok, har den danske dommeren John Kofoed visstnok uttalt at de norske grønnsaken var rå.

– Det var åbenbart ikke nok til å trekke dem langt nok ned, eller så er det nettopp kniven som gjorde utslaget. Jeg synes ikke man kan gi gaver til dommerne på den måten, sier John Kofoed.

Den norske Bocuse-coachen Odd Ivar Solvold tar imidlertid danskenes surmuling med stoisk ro.

– For å si det sånn: Jeg har ikke lyst å legge meg på nivået til Kofoed. Det som har kommet får stå for hans regning, men det er jo litt synd å registrere at denne reaksjonen kommer igjen. For det er ikke første gang.

Dansk juks?

Danske medier virker merkelig nok ikke like opptatt av at den danske Bocuse-deltakeren Kenneth Hansen fikk konfiskert flere av sine matvarer like før han skulle starte klokken 9.

Selv ble han sitert på følgende:

Det var selvfølgelig ikke den optimale starten. Det var sånn det var, og det løser vi sånn sett rimelig raskt, men det betyr ikke all verdens, for vi finner andre løsninger.

Ifølge Hansen var det nemlig langt mer alvorlig at de måtte lage flere ting to ganger, siden ovnen ikke fungerte som den skulle.

Etter det Hotellmagasinet erfarer skal dommerne ha funnet ulovlige matvarer i den danske båsen, rullet inn og forsøkt gjemt i en medbragt tørkerull. Matvaren det skal være snakk om var en speket råvare, hvilket er ulovlig å medbringe. Ifølge flere kilder vi snakket med umiddelbart etter resultatet ble kjent, skal Danmark ha blitt trukket i poeng for dette. Trolig utgjorde det ikke mer enn mellom 2 til 6 poeng.

Ifølge Solvold er ikke dette første gang det skjer, og heller ikke veldig dramatisk.

– Det er uklare regler på hva som er lov å ta med egentlig og mange land blitt fratatt ting gjennom historien. Alle strekker strikken stadig lenger og vil prestere innenfor rammene. Men nå vi ser at reglementet fungerer, og det er bra, oppsummerer Solvold.

PS: Danmark endte for øvrig på sjetteplass i årets Bocuse d'Or, 44 poeng bak Japan på plassen foran og 153 poeng bak Norge.