Bondelagskokken Kurt

Publisert Sist oppdatert
Deck:
Det finnes knapt noen bedre til å fronte bøndenes lokalprodukter enn østfoldkokken Kurt Sverre Øraas.
Ingress:

Østfolds lokal- og regionalentusiast, Kurt Sverre Øraas, kan smykke seg med tittelen Bondelagskokk i to år framover. Han gleder seg som et barn, og skal dessuten jobbe mye med barn.

 

 

 

 


 

 


 

 

Det var en tydelig rørt Kurt Sverre Øraas som mottok tittelen Bondelagskokk 2011-2012 på Fredriksten Festning i Halden nylig. Tittelen deles ut for åttende gang, og kokkestipendet på 100.000 kroner skal brukes til å skape matstolthet og matglede fra bonden via kokk til forbruker. Til daglig er Øraas kokk og daglig leder i det etter hvert berømte vertshuset Curtisen på festningen.

ELSKER TRENDEN
– Det viktige for meg er å videreføre grunntanken bak Curtisen, som nettopp er å fronte regional og lokal mat, sier den nye Bondelagskokken.
– Helt siden tidlig på nittitallet har jeg hatt et veldig godt samarbeid med landbruket og jobbet med mange spennende prosjekter. Men jeg ser stipendet mer som et ønske om hva som skal gjøres, og ikke hva som er gjort.
Øraas gleder seg over den rådende trenden, som heter kortreist mat.
– For 15 år siden var det helt uinteressant å jobbe med lokal mat for de fleste kokker, men jeg så at dette absolutt var veien å gå. Mange serveringssteder har etablert klare visjoner for virksomheten med klart lokalt tilsnitt.
– Jeg vil nødig kalle meg pionér, men jeg har i alle fall vært en del av trenden i mange år. Vertshuset mitt har holdt stø, lokal kurs hele tiden, sier entusiasten.

LOKALT, LOKALT
I en årrekke har Øraas vært genuint opptatt av å fremme mangfoldet innen mat og råvarer fra Østfold og Akershus spesielt. Nå skal han bruke stipendpengene til å utvikle Science Center Østfold, som åpner i august. Der vil han drifte både kjøkken, restaurant og catering. I tillegg skal han bygge opp en opplæringsarena for besøkende skoleelever, og lokale spesialiteter får selvsagt førsterang. Unger fra 1. til 10. klasse skal få prøve seg på Bondelagskokkens kjøkken i fullt monn.
– Og så håper jeg på et enda tettere samarbeid med de lokale produsentene på senteret, i tillegg til at vi bidrar til lokal produktutvikling, sier Øraas.
Bondelagsleder Nils T. Bjørke sier han ser fram til økt interesse for lokal mat, historien bak produktene og bedre kontakt mellom bonde og serveringsnæring i de to årene som kommer.

Main Image:
Thumbnail Image: