Årets viktigste helg i vente

Julebordtradisjonen står sterkt til tross for nedgangstider i norsk økonomi. Førstkommende helg er årets viktigste helg for mange serveringssteder.

Publisert Sist oppdatert

3 av 5 nordmenn skal på julebord i år, viser en fersk undersøkelse som TNS Gallup har gjennomført for NHO Reiseliv. Det er like mange som i fjor.

I en separat undersøkelse blant NHO Reiselivs medlemsbedrifter svarer 61 prosent av bedriftene at de tror årets julebordsesong blir på nivå med fjoråret eller bedre. Det er noe lavere forventninger enn foran julebordsesongen i fjor.

– Mens de største bedriftene knyttet til oljesektoren trapper ned sine julebord, virker det som at familier og vennekretser tar vare på denne førjulstradisjonen. Det er veldig gledelig, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

Vanligst å ha julebord på offentlig serveringssted.

Av de som skal på julebord, skal 36 prosent på ett julebord. 20 prosent sier at de skal på to til tre julebord.

Fortsatt er det vanligst å ha julebord på offentlig serveringssted. 64 prosent velger å ha julebord «ute». Det er like mange som i fjor.

25 prosent skal på julebord i private hjem, mens 18 prosent skal på julebord i lokaler på arbeidsplassen.

Desember størst

Desember er den store julebordmåneden. 71 prosent skal på julebord i desember, mens 34 prosent velger å ha julebord i november. Fem prosent legger julebordet til januar.

Fursetgruppen, som eier 15 restauranter i Osloområdet, har julebordsgjester i hele denne perioden.

– Julebordeperioden for vår del består hovedsakelig av den siste uken i november og de to første i desember. Men mange flytter også julebordet til januar. Det gjør at januar allerede ser bra ut for oss, sier administrerende direktør Gjøran Sæther i Fursetgruppen.

Maner til ansvarlig skjenking

NHO Reiseliv maner hele reiselivsnæringen til ansvarlig skjenking og økt legitimasjonskontroll i julebordstiden.

– Julebord er for mange et av årets store høydepunkter, men for noen kan julebord gi en uønsket bakrus. Vi oppfordrer derfor bedriftene til å være ekstra påpasselig med ansvarlig skjenking og legitimasjonskontroll i julebordstiden. Julebord skal være hyggelig for alle, sier Kristin Krohn Devold.

Flere av NHO Reiselivs medlemmer sier at bedriftsledere er blitt mer tilbakeholdne med å tilby sine ansatte alkohol på julebord.

– Bedriftseierne har blitt mer oppmerksomme på hva de gir sine ansatte av drikkevarer under julebordene. I stedet er bedriftene mer opptatt av totalinnholdet, sier Line Heiberg, administrerende direktør ved Scandic City i Fredrikstad. 

Fra rølp til kvalitet

Heiberg får støtte fra hotelldirektøren på Clarion Hotel The Edge i Tromsø. Hotellet har hatt stor suksess med kombinasjonen kvalitetsmat og julebordshow.

– Vi har prøvd å fornye julebordene i Tromsø gjennom å gå bort fra buffet og servere en 3-retter med høy kvalitet. Det har blitt en stor suksess i kombinasjon med våre egenproduserte show. Tilbakemeldingene er at vi har tatt julebordene fra rølp til en god og kvalitativ opplevelse. Denne julebordsesongen er vi helt utsolgt, forteller hotelldirektør Øyvind Alapnes.