HØYREIST: Mjøstårnet ruver godt ved Mjøsas bredd.

Mjøstårnet blir enda høyere

Verdens høyeste trehus blir 85,4 meter høyt. Det ble klart da den siste bjelken ble heist på bygget som blant annet skal romme et hotell. Samtidig ble det også foretatt en norsk versjon på et av verdens mest legendariske bilder...

Publisert

85,4 meter. Det er den nye rekorden i kategorien verdens høyeste trehus. Det er også drøye fire meter høyere enn det som først var planlagt.

– Når vi først skal bygge verdens høyeste trehus i Brumunddal. Hvorfor ikke gjøre det så høyt som mulig?

Det var budskapet fra den visjonære byggherren og hotellinvestoren Arthur Buchardt i AB Invest til Moelven. Da var byggearbeidet på det 18 etasjers høye Mjøstårnet i Ringsaker kommune godt i gang, med mål om å bli 81 meter.

Rundere i kantene

- Vi liker jo en utfordring, og sammen med totalentreprenør HENT og ingeniørene i Sweco startet vi på oppgaven med å finne ut hvordan vi skulle få dette til, forteller Rune Abrahamsen, direktør i Moelven Limtre.

Løsningen var å la toppkonstruksjonen med pergolabjelker strekke seg 4,4 meter høyere, slik at totalhøyden på bygget ble 85,4 meter. For å få til dette måtte pergolabjelkene på toppen være avrundet for å redusere vindbelastningen. I utgangspunktet var disse tenkt å være rektangulære.

NB: Saken fortsetter under bildet.

DEN SISTE: Da den aller siste bjelken skulle heises på plass, passet byggegjengen på å "kopiere" det legendariske bildet fra byggingen av Empire State Buildning - men selvsagt innenfor gjeldende norske HMS-rammer. Foto: Moelven.

Inspirert av Parisavtalen

Ideen til Mjøstårnet kom fra byggherre Arthur Buchardt. Han fikk ideen til bygget da norske politikere oppfordret til å tenke mer på temaene klima, kortreist og bærekraft. Buchardt ble direkte inspirert av Parisavtalen og forpliktelsene om å redusere Co2-utslippene.

– Den utfordringen tok jeg bokstavelig, og uten å spørre politikerne gjorde jeg noe med det. Å bygge med tre er å bidra til en bedre verden å puste i, sier Buchardt.

Mjøstårnet blir åpnet i mars 2019. De 18 etasjene vil inneholde kontorlokaler, hotell, restaurant, leiligheter og et badeanlegg.

Powered by Labrador CMS