STJERNE?: Sabi Omakase i Stavanger spås å motta minimum en stjerne.

Blir det mer norsk Michelin-jubel?

Onsdag blir det kjent hvilke restauranter som får stjerner og omtale i verdens viktigste matguide. Norges kanskje fremste gourmand, Anders Husa, tror på ny norsk jubel under årets Michelin-utdeling.

Publisert

Anders Husa er en prisbelønnet matblogger som har gjort det til jobb å spise seg gjennom det beste Skandinavia har å tilby. De siste årene har han besøkt og rapportert fra mange av de ypperste restaurantene i Norge, Sverige og Danmark og få, om noen, har bedre forutsetninger for å spå om onsdagens stjerneutdeling fra Michelin. (Saken fortsetter under bildet)


På sin egen blogg har han laget en utførlig sak om hvilke restauranter han tror får, og mener fortjener, stjerneheder.

MAT-GURU: Anders Husa er en av Norges viktigste matskribenter. Foto: Arnold Lan.

Her er Anders Husa sine tanker og spådommer i norsk kortversjon:

Stavanger:

MATKUNST: Stavanger-restauranten har fått mye og god oppmerksomhet det siste året.

Sabi Omakase (bildet) er kanskje den heteste stjernekandidaten i byen. Michelin-guiden har til og med lagt ut et bilde på Twitter hvor de bekreftet at de at var imponert. Ifølge Husa er de allerede verdt to stjerner, men tiden får vise om de tildeles én eller to.

Re-naa har allerede en stjerne, men også her mener Husa de burde hatt to. Ifølge Svein-Erik Renaa har ikke inspektørene vært innom siden sist, så sannsynligvis vil de beholde sin ene.

Tango, Renaa Matbaren, Fisketorget og Casa Gio er andre Stavanger-restauranter som serverer nydelig mat som fortjener å bli nevnt i guiden, men stilen, servicen og miljøet kan oppfattes som for «casual» for en stjerne.

Trondheim:

Hvis inspektørene har besøkt Credo, vil de få sin etterlengtede stjerne, mener Husa. Hans personlige favoritt er imidlertid Røst Teaterbistro. Maten er ifølge Husa godt innenfor stjernekriteriene, men han spekulerer her i om stilen kanskje er for «New Nordic» for inspektørene. Han er heller ikke helt sikker på om inspektørene i det hele tatt har vært i byen.

PS: Credo er for øvrig på flyttefot og vil i løpet av året åpne i sine nye lokaler. Kanskje stiller de derfor enda sterkere i 2018?

Bergen:

Vestlandets hovedstad er en av få byer Husa foreløpig ikke «har gjort», men et sted som alltid nevnes i Michelin-sammenheng er Lysverket. Ryktene vil imidlertid ha det til at da inspektørene gjestet dem i fjor, spurte de om musikken alltid var så høy. Så kanskje er ikke Christopher Haatuft´s røffe stil helt det inspektørene forventer seg, spekulerer Husa.

Oslo:

Husa´s valg for utdeling av eventuelt nye stjerner i Oslo faller på Bokbacka. Han har riktignok ikke hørt noe om at inspektørene har vært der, men han håper de får en stjerne. Det vil i så fall være fortjent, ifølge Husa. Videre tror han både Kontrast og Statholdergaarden beholder sin stjerne og at Maaemo beholder sine tre. Ifølge Husa er de bedre enn noen gang.

Pjoltergeist, Husas egen favoritt i Oslo, nevnes også i blogginnlegget, men han blir meget overrasket dersom de tildeles en stjerne. På Bib Gourmand-siden mener han Smalhans bør beholde sin status, mens Arakataka og Le Benjamin kanskje innlemmes i «det gode selskap».

Husa mener i det hele tatt at «affordable og available» er nøkkelordene for Oslos restaurantscene for øyeblikket. Noen unntak er nyåpnede Restaurant À L’aise på Majorstua og Sabi Omakase som åpner i Oslo. De kan være gode kandidater neste år, tror Husa.

Sverige:

I Stockholm tror Husa at Gastrologik lukter på to stjerner og det samme gjelder Esperanto. Aloë kan få sin første stjerne, mens Husa håper at Daniel Berlin i Skåne får stjerne nummer to.

Danmark:

København er en by Husa er vel bevandret i og her har han en rekke spådommer. Noma burde hatt tre stjerner for lenge siden, men den stadige lukkingen og sporadiske flyttingen, med pop-ups verden over, kan gjøre at inspektørene også i år velger å gi sine to faste stjerner.

To andre restauranter som nevnes som potensielle stjernedebutanter er Amass og restaurant 108. Det samme gjelder for Taller og Alchemist, selv om den sistnevnte kan oppleves som altfor kontroversiell for inspektør-ganene. Når det gjelder Kadeau, Studio og Søllerød Kro mener Husa de fortjener en stjerne til, altså to.

Du kan altså lese Anders Husa sine utførlige tips på hans egen blogg. Den finner du HER.

Powered by Labrador CMS