Roten til mye godt

Publisert Sist oppdatert

Noen kokker, deriblant Bent Stiansen, mener det er på tide å børste jord og støv av flere norske grønnsaker, ikke minst rotgrønnsaker. Han mener det meste taler for: helse, økonomi og smak.

MER ROT ER BRA

Vi nordmenn spiser mer grønnsaker nå enn vi gjorde for et tiår eller to siden, men har fortsatt langt igjen til dem som spiser mest, særlig folkene rundt Middelhavet.

– La oss ikke glemme de norske rotgrønnsakene, som har topp kvalitet med mange utnyttelsesmuligheter for dyktige fagfolk. Dette er kunden villig til å betale for.

– I markedsføringen er det viktig å få frem historien bak produktene ogregionen de er fra, sier markedssjef horeca, Kjetil Gundersen i Bama Storkjøkken. Bama har 18 lokale avdelinger, som leverer fra sine distrikter, korteste vei fra jordet til kjøkkenet og gjesten.

Kålrot, gulrot, nepe, jordskokk og persillerot; alle er sikre vinnere fra det norske spiskammerset.

VIL ØKE DRAMATISK

Høst og vinter er rotgrønnsakenes høysesong, da kan vi virkelig dra nytte av de fantastiske egenskapene. Rotgrønnsakene er tradisjonelt selve fundamentet i det norske kjøkkenet, og mange kokker er enige når det kommer til de allsidige rotgrønnsakene; de gir maten en herlig sødme. I supper og pureer, glaserte og bakte: jo mer rot, desto bedre.

– Norske lokale, regionale og nasjonale spesialiteter vil oppleve en dramatisk etterspørsel de kommende år. Deriblant finner vi rotgrønnsaker og andre råvarer som er særlig fremragende i våre klimaer, sier Kjetil Gundersen.

– Lokale produkter vil bli et kvalitetsstempel, og antagelig en av parametrene som gir mest konkurransekraft.

Noen har skjønt det allerede, særlig kokker som bearbeider råvarene mer enn andre. De vet det er godt og økonomisk.

Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS