Jørn Lie er årets bondelagskokk

Publisert Sist oppdatert

 




– Mattradisjonene våre er med på å gjøre oss til nordmenn, og gjør landet vårt mer interessant for andre, mener Jørn Lie.















Norges Bondelag har delt ut sitt sjette stipend på 50.000 kroner til en kokk som synliggjør norske råvarer. I år heter han Jørn Lie.

Med kokkestipendet ønsker Bondelaget å skape matstolthet og matglede fra bonde via kokk til forbruker, som det heter i visjonen for stipendet. Stipendet skal brukes i nært samarbeid med bonden for å forsterke den norske matkulturen, blant annet gjennom ny bruk av norske råvarer.

POLITISK KORREKT

Jørn Lie er restauratør og eier av Gamle Raadhus Restaurant, og han vil bruke stipendet til å fokusere mer på Norsk Rødt Fe som kjøttråvare.

– Våre mattradisjoner er påvirket av vår historie, klima og naturgitte produksjonsmetoder. Det er med på å gjøre oss til nordmenn, sier Lie, som ønsker å gi både oslofolk og turister en norsk matopplevelse.

Vi lever i et land som driver kampanjer for vår egen mat, og påskjønner kokker som ser poenget. Det sier antagelig en hel del at norske kokker må oppmuntres til å lage norske retter basert på norske råvarer.

– Det handler ikke bare om å bruke norske råvarer, men like mye om å holde kontakt med bonden. Dette er faktisk politisk korrekt om dagen, og har vært det lenge. Ikke bare på grunn av smakene, men av miljøhensyn. Langreist mat skaper mer transport.

– Men likevel må den interesserte restaurantgjest fortsatt lete før han finner genuin norsk mat..?

– Ja, dessverre. Men jeg synes tross alt at særlig restauranteiere i byene er blitt flinkere til å søke etter norske råvarer på en annen og bedre måte enn tidligere. Og like viktig; det lages mer mat fra bunnen av på norske kjøkkener.

Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS