Jamie Olivers viktigste oppskrift

Publisert Sist oppdatert

Vi møter 31-åringen på en forblåst strand i Sørvest-England. Jamie Oliver hilser oss velkommen med et strålende smil, og hår som blåser til alle kanter i den kraftige vinden.

Strendene langs nordkysten av Cornwall er fantastiske. Tusenvis av surfere kommer hit hvert år. Jamie Oliver kjente stranda i Watergate Bay lenge før han bestemte seg for hvor Fifteen Cornwall skulle ligge. Foto: Albert Collett, SPA.

- På denne stranden var jeg ofte med familien min da jeg var liten. Er det ikke fantastisk her? spør han, og ser utover mot den grå horisonten.

Nå har den populære strandperlen Watergate Bay i Cornwall fått enda mer enn sandstrand, klipper og hav å lokke med. Her har nemlig kjøkkenkjendisen åpnet sin tredje ”Fifteen”-restaurant, en unik restaurantkjede som skal gi vanskeligstilt ungdom en ny sjanse i livet.

- Idéen til ”Fifteen”-konseptet kom etter at jeg og min kone Jools jobbet sammen på et kjøkken i London. Der hadde vi en kollega som av og til tok skakkjørte ungdommer inn fra kulda, og ga dem en jobb på kjøkkenet. Hun viste dem tillit, lærte dem et fag, og fikk dem til å se sitt egenverd. Og det virket! Vi kunne se hvordan ungdommene vokste og ble til noe, både i egne og andres øyne. Jeg fikk lyst til å gjøre noe lignende, sier Jamie Oliver.

Den første ”Fifteen”-restauranten åpnet i London for seks år siden. Så fulgte Amsterdam, og nå er strandrestauranten i Cornwall på plass. Med den samme boblende entusiasmen vi kjenner fra Jamies tv-serier, viser 31-åringen oss rundt i restauranten. Store vindusflater åpner seg mot den fantastiske utsikten. Møblene er enkle og stramme i formen, og fra taket henger det store glasslamper. Veggene er dekorert med grafitti-inspirerte strandmotiver.

- ”Fifteen” er et konsept som ikke skal gi avkastning. All fortjeneste skal pløyes tilbake til ungdommer som har det vanskelig. Hvert kull får ett års læretid, så går de over i vanlige jobber ved andre kjøkken, forklarer Jamie Oliver.

Halvkokt pasta

”Fifteen Cornwall” fikk en million pund i distriktsstøtte fra EU og Cornwall for å lage et topp moderne, åpent undervisningskjøkken. Den graffiti-inspirerte dekoren er laget av et lokalt design-firma. Foto: Sam Morgan Moore.

En åpen disk er det eneste som skiller restaurantens gjester fra det store kjøkkenet. Der er de 21 unge lærlingene allerede i full sving over grytene. Fra før hadde få av dem satt sine ben i et restaurantkjøkken. Nå er de på god vei til å bli profesjonelle kokker.

Jamie Oliver, kokke-sønnen som selv bestemte seg for å gå inn i yrket som 14-åring, beveger seg smattende mellom grytene. Han gir lærlingene små oppmuntringer, og avslører et par av sine kulinariske hemmeligheter. Alt er såre vel, inntil kjøkkensjefen får øye på en kokende pastakjele som bare er halvfull med vann.

- Hva i svarte ....? utbryter han på sitt fargerike engelsk, før han legger armen rundt den forskrekkede synderen. Så forklarer Jamie at all pastaen må ligge i vann, hvis det ikke skal bli en halvkokt pastarett.

Tårefylt start

Oppbyggingen av den første ”Fifteen”-restauranten i London ble også til den populære tv-serien ”Jamies kjøkken”. Der kunne man se hvordan mange av lærlingene droppet ut fordi de ikke klarte å kvitte seg med stoffmisbruk, eller ble innhentet av andre problemer fra fortiden. Jamie Oliver sier han aldri har jobbet så hardt som da ”Fifteen”-konseptet skulle se dagens lys, og det tok så hardt på at han gråt for åpen skjerm.

Jamie har gitt 21 arbeidsledige ungdommer fra Cornwall en enestående sjanse. Det vet de å sette pris på. Foto: Albert Collett, SPA.

- Men vi har lært. Nå fullfører tre av fire lærlinger hele læretiden. Vi har ferdigutdannede kokker på eksklusive restauranter i alle verdenshjørner. Vi har blitt mye mer oppmerksomme på den ”bagasjen” ungdommene har med seg når de begynner. Noen har stoff- eller alkoholproblemer, de fleste har hatt en trøblete barndom, noen mangler rett og slett et sted å bo. Alt dette krever profesjonell oppfølging i tillegg til det rent kokkefaglige, forklarer Jamie Oliver til Hotellmagasinet.

Han mener at ”Fifteen”-restaurantenes vedvarende suksess viser at konseptet er mer enn bare et reality-show, og tror at han har bedret hele bransjens renommé.

Kjøkkensjef Neil Haydock på Fifteen Cornwall og Jamie Oliver er enige om én ting: Cornwall har masse fantastiske råvarer, ikke minst fisk. Tre fjerdedeler av menyen kommer til å være fiskeretter. Foto: Albert Collett, SPA.

- Restaurantbransjen er ganske beryktet, og kjent for å ha et tøft arbeidsmiljø med mye aggresjon. Vi inviterte tv-seerne inn på kjøkkenet vårt, og viste at det går an å komme like langt med andre midler, sier han.

Kanskje til Norge

Den neste ”Fifteen”-restauranten skal åpne i Melbourne i Australia. Kanskje vil den spesielle restaurantkjeden en dag dukke opp også i Norge.

- Vi har allerede fått flere henvendelser fra Norge. Det er et land jeg trives godt i, og jeg har vært der mye. Men alt avhenger av at de rette folkene vil noe på rett sted, sier Jamie Oliver.

For ”Fifteen” trenger ikke å reise rundt og lete etter interessenter. De får tusenvis av henvendelser fra folk som vil starte opp. For å få ja fra Jamie Oliver må de ha muligheten til å investere, være villige til å satse på vanskeligstilt ungdom, og pløye alt overskudd tilbake til ungdommer som sliter. Selv jobber Jamie gratis for ”Fifteen”, og markedsverdien til kjendiskokken er lett å dokumentere: En uke etter åpning hadde ”Fifteen Cornwall” 9000 bestillinger!

- Men om en norsk kjøkkensjef ville etablere noe liknende, utenfor Fifteen-kjeden, ville det bli tatt ille opp?

- Tvert imot, vi jubler hver gang noen følger opp ideen. Vi har faktisk en naborestaurant i London som gjør mye av det samme. Det er helt topp! sier Jamie Oliver.

Han legger ikke skjul på at det har vært vanskelig å skulle gi ungdom en ny sjanse i livet. Men som han sier på engelsk:

- It’s bloody exciting to see these kids grow!

Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS