Iskald smakstrend

Publisert Sist oppdatert

Enkelt fortalt går cryocooking ut på å dyppe egnede råvarer, som for eksempel frukt eller fersk ostemasse, i flytende nitrogen. Massen vil skallfryse på et blunk, men fortsatt være myk og smaksrik i kjernen.

Det er ikke mye utstyr som kreves; et stødig anretningsbord, en isolert beholder som rommer ca 3 liter, en cryotermos for oppbevaring av flytende nitrogen og opplæring i håndtering av nitrogen.

Gassvirksomheten AGA leder an med Cryoline systemet som gir nye muligheter i det eksperimenterende kjøkkenet. "Nitrogen er utvunnet av ordinær luft og gjort flytende ved hjelp av trykk og en avansert raffineringsprosess på AGAs luftgassfabrikk”, forklarer Frank Austad, som er utdannet kokk og til daglig jobber som salgsingeniør i AGA. ”Flytende nitrogen holder minus 196 grader, og som temperaturen tilsier kan innfrysing av matvarer skje veldig hurtig. Dermed bevares cellestrukturen og den naturlige friskhet og utseende."

”Det unike er at det gjerne kan foregå rett ved gjestenes bord, slik at kokken trekkes ut i restauranten og virkelig gjør noe ekstra. Ferdige iskuler kan dyppes raskt i nitrogenet og deretter i en frukt- eller bærcoulis, som fryser på som et belegg, og friske bær kan fryses inn i parfait og gi en eksepsjonell smaksopplevelse. Det finnes mange bruksområder - kun fantasien setter grenser!”, avslutter Austad.

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
iskald
Powered by Labrador CMS