Hvarnes norgesmester i kokkekunst
![]() |
Gunnar Hvarnes gikk til topps i årets NM i Kokkekunst. Foto: Den Norske Matfestivalen |
Tidligere i år tok Hvarnes 4. plassen under Årets Kokk, blant annet bak den norske mesteren fra i fjor, og nordisk mester av året, Erling Sundal. Sundal kom på sølvplass i Årets kokk, en plassering han også fikk i årets NM. Han klarte med det bare nesten å forsvare sin NM-tittel.
Sølv var for Sundal en liten krone på verket, i et år som har vært særdeles begivenhetsrikt. Det startet med NM-tittel i 2005, gikk videre til 2. plass i konkurransen Årets Kokk, i april ble han Nordisk Mester i kokkekunst. I tillegg har han i løpet av årets startet restauranten Falcon Crest i Oslo, sammen med meritterte kokkevenner.
I den harde NM-konkurransen var det imidlertid Hvarnes’ treretters meny Melkeposjert kyllinglår fra Stange, Grillet lammebrochette med sennepsglasert nyre og Vaniljebakt thailandsk mango med moreller 'sousvide'. (Hele menyen kan du lese nederst i dokumentet).
Hvarnes medhjelper under årets NM-final var Heidi Camilla Uggedal.
På 3. plass kom Even Ramsvik, som jobber som Commis ved Gastronomisk institutt. Ramsvik kommer opprinnelig fra Ørskog på Sunnmøre. Sammen med Sundal (fra Herøy på Sunnmøre) gjorde han det med andre ord sterkt på hjemmebane.
Vanskelig for dommerne
Dommerne bedømte den treretters finalemenyene på bakgrunn av anretning/presentasjon, korrekt yrkesmessig håndverk, hygiene/orden og - ikke minst - smak.
Det internasjonalt dommerpanelet bestod av profilerte kokker: Hoveddommer er Gissur Gudmundsson fra Island, Håvard Ravn Larsen, Andrus Laaniste fra Estland, Peter J Skogström fra Sverige (bl.a. Årets Kokk i Sverige av året), Johan Slettvåg Hoel, Stian Haugnes og Sigmund Hansen.
- Nivået ser ut til å bli høyere for hvert år. Dermed blir prestasjonene større for norgesmesteren. Men det gjør det også vanskeligere og vanskeligere å være dommer i slike konkurranser. Man skal tross alt kåre vinnere. Og med så høyt og jevnt nivå er det slett ikke enkelt å skille den ene fra den andre, sier prosjektleder for NM i kokkekunst, Bjørn Darup.
Finalistene
Finalistene under årets NM ble tatt ut blant i overkant av 30 påmeldte kandidater. I tillegg til de tre på seierspodiet var det:
Lars Erik Vesterdal fra Steinkjer, jobber som kjøkkensjef ved Bølgen & Moi, Lysverket.
Lasse Wågbø fra Trondheim, jobber ved Britannia Hotell.
Bjørnar V. Håkonsrud fra Kongsberg. Jobber som kjøkkensjef ved Bølgen & Moi, Kristiansand.
Ronny Haug fra Malvik, jobber ved Clarion Hotel Royal Christiania.
Ole Edvart Molteberg fra Skien, jobber som kokk ved Hotell Neptun i Bergen.
Sebastian Myhre fra Oslo, jobbe som Commis ved Gastronomisk Institutt i Oslo.
Børge Brekke fra Os, jobber ved Bjørnefjorden Gjestetun.
Jørn Andre Dahl fra Oslo. Jobber som kjøkkensjef ved Nannestad VGS.
Torbjørn Fjellhaugen fra Haugesund. Jobber som kjøkkensjef ved NM Sørensen.
Vinnermenyen:
Melkepochert kyllinglår fra Stange, eplemarmelade og kyllinglever. Steinsopp 'creme royal' og pedro ximenez gele. Kyllingbryst vendt i sprø smuler på svartbrød og trøfler. Minirødbeter bakt i eplejus – Løksuppe 'a’ la minute'
Grillet lammebrochette med sennepsglasert nyre. Polenta 'lasagne' med confite på lammekappe og aubergineescliavada. Artiskokksalat med pequillos og bakt hvitløk. Fyllt kepa med sur-søt løk og salsa verde. Lammesjy 'gremolata' og luftig parmesan saus
Vaniljebakt Thailandsk mango med moreller 'sousvide', Peanut creme i fløte 'ravioli', toppet med bløt mangoperle. Lun madeleine i syrlig mango juice. Melkesorbet 'dulche de leche' - Lime skum
(Kilde: Den Norske Matfestivalen)