Gode som gull

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Det var Christian Andersen Holden og Dag Rasmussen fra Kongsberg sykehus, Vestre Viken HF som gikk til topps under NM i Institusjonskokkefaget på Lillestrøm i går.

Konkurransen ble arrangert i forbindelse med Smak 2011 som finner sted på Norges varemesse denne uken.

Det var seks lag som kjempet i finalen onsdag 9. februar, men ifølge en pressemelding fra Kost- og ernæringsforbundet skal ikke dommerne ha vært i tvil om hvem som lå i tet.

- Gullvinnerne viste at de både er kreative og flinke til å få fram de gode smakene. Jeg sier bare nam, sa hoveddommer Morten Heiaas i begrunnelsen.

Med seg i dommerpanelet hadde han Vidar Arnesen, kjøkkensjef ved Oslo Universitetssykehus og Pål Jetmundsen, matfaglig ansvarlig i Tine Storhusholdning. Kari Sygnestveit, klinisk ernæringsfysiolog ved Haukeland sykehus og Karin Linden, leder av Kost og Näring i Sverige vurderte spesialkosten.
Et samlet dommerpanel mente også at laget fra Kongsberg sykehus hadde løst oppgaven med spesialkost på en fortreffelig måte.

Dagsmeny til 55 kroner

Under Norgesmesterskapet må institusjonskokkene tilfredsstille strenge krav til næringsinnhold, total energimengde og pris. Oppgaven bygger på Statens ernæringsråds Retningslinjer for kostholdet i helseinstitusjoner fra 1995. Kosten skal følge retningslinjer for ”Hverdagskost”.

Oppgaven i år besto i å lage lunsj og middag med dessert til 12 pasienter på en allmennpsykiatrisk sengepost. Pasientene er i alderen 30-50 år. Fire av pasientene skal ha laktovegetarisk kost. Dagsmenyen skal ikke koste mer enn kr. 55 per porsjon for alle måltidene.
Arrangør har, i samarbeid med sponsorer, lagt klare føringer når det gjelder hvilke råvarer som kan brukes. Til lunsj skal det serveres lyr, til middag svinenakke. Lagene sto fritt til å velge dessert ut fra et utvalg råvarer fra Tine og Bama.

Oppskriftene skal synliggjøre at produksjonen av måltidene skal kunne være praktisk gjennomførbar til minimum 100 porsjoner, innenfor relevante tids-, utstyrs- og personalmessige ressurser i institusjonskokkfaget.

Fargerik meny

Christian Andersen Holden og Dag Rasmussen serverte en fargerik meny. Lunsjen besto av lyrkaker på gulrotbrød med roccolasalat, tzatziki med squash, eksotisk råkost, løkkompott, balsamico gastric. Spesialkosten besto av samme tilbehør, men lyrkakene var byttet ut med krydderurterkaker.

Middag var honning og soyabraisert svinerullade fylt med mangochutney, soltørket tomat og fennikel. I tillegg besto menyen av ribolita med lime, stekt shiitkake, søtpotetpure, basilikum og hvitløkstekt paprika. Spesialkosten besto i ris- og kikertrullade fylt med mangochutney, soltørket tomat og fennikel.

Til slutt slo laget til med en epledrøm av en dessert: Krydderkokte epler og pærer, eplesaus, snøfriskkrem med pæresmak, ristede cashewnøtter, lys sjokoladeganach med bringebær, ananas og appelsinsalsa, bringebærcoulis. 

Fem timer

Under mesterskapet skulle de seks lagene produsere sine innsendte menyer til 12 personer i løpet av fem timer. Konkurransen foregikk på messeområdet på Smak og publikum kunne hele tiden følge med på kokkekampen fra tribunen.

Blant årets finalister var det flere som kunne vise til tidligere NM-erfaring. Christian Andersen Holden, årets vinner, deltok også under NM i 2005 og fikk da sølv for innsatsen.   

Sølv og bronsje

Sølv gikk til Anita Dalseth Bernhardsson og Hilde Lehmann Valde, Ålesund sjukehus, Helse Sunnmøre. Bronsje gikk til Roger Willassen og Lars-Andre Pedersen, begge ansatt i Forsvaret ved Bodin leir, Bodø hovedflystasjon.

Lagene fra Ila fengsel, Bergen fengsel og Lovisenberg Diakonale sykhus/Grande sykehjem i Frogn kommune mottok delt fjerdeplass.

 

 

Finalistene i NM i Institusjonskokkfaget – lag 2011

LAG 1

Roger Willassen og Lars-Andre Pedersen, begge ansatt i Forsvaret ved Bodin leir, Bodø hovedflystasjon. Willassen har fagbrev både som kokk, institusjonskokk og kjøttskjærer. I 2005 og 2006 deltok han i Nord-Norsk mesterskap, i 2009 i NM i institusjonskokkfaget – lag der han tok sølv. Pedersen har fagbrev som kokk og deltar i NM for første gang.

LAG 2

Christian Andersen Holden og Dag Rasmussen er begge ansatt ved Kongsberg sykehus, Vestre Viken HF. Rasmussen er institusjonskokk, mens Holden både har fagbrev som restaurantkokk og servitør. Holden har tidligere deltatt i NM og fikk sølv for innsatsen i 2005.

LAG 3

Anita Dalseth Bernhardsson og Hilde Lehmann Valde, begge Ålesund sjukehus, Helse Sunnmøre. Begge er institusjonskokker og det er første gangen de stiller i NM i institusjonskokkfaget – lag.

LAG 4

Silje Krogsæter og Merethe Haugerud. Krogsæther er institusjonskokk og ansatt ved Lovisenberg Diakonale sykehus. Haugerud er ansatt på Grande sykehjem i Frogn kommune. Begge har deltatt i NM to ganger tidligere.

LAG 5 

Institusjonskokkene Aud Nordby og Solveig Dyrhovden er begge ansatt som kokk/verksbetjent ved Ila fengsel. Nordby har deltatt i NM to ganger før, mens Dyrhovden deltar for første gang.

LAG 6

Institusjonskokk Ronny Nilsen og Jørgen Spangen Iversen, begge ansatt som kokk i Bergen Fengsel. Ingen har konkurranseerfaring fra NM tidligere. 

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
Pallen NM 2011: Fra venstre: Sølvvinnerne Anita Dahlseth Bernhardsson og Hilde Lehmann Valde, Ålsesund sjukehus, gullvinnerne Christian Andersen Holden og Dag Rasmussen, bronsjevinnerne Lars-Andre Pedersen og Roger Willassen, Forsvaret, Bodin leir, Bodø hovedflystasjon.
Powered by Labrador CMS