Finalistene er klare

Publisert Sist oppdatert

Matfestivalen ble for første gang arrangert i 1984, og har siden den gang markert seg som et viktig møtested for alle bransjer som befatter seg med mat og storhushold.

Fyldig program

I Sunnmørshallen vil det være utstilling og møteplass for bransjen, og fagmessen vi i år ha arenaer som er rettet både mot forbruker og bransjefolk. Her samles spennende og nye produkter fra både småskala- og nisjeprodusenter, i tillegg til de store kjente primærprodusentene, skal vi tro arrangøren.

Tradisjonen tro skal det arrangeres fagseminarer rundt om på byens hoteller. Dagligvarebransjen har eget opplegg med egen fagdag, og utdeling av ”Årets Edamer” og prisutdeling for ”Årets leverandør 2006”. Fiskeribransjen inviterer til Klippfiskkonferanse, og festivalen som helhet i år vi li særdeleshet appellere til de som jobber med, er opptatt av og eller glad i fisk, leser vi av programmet.

Nytt i år er Mat og reiselivsseminaret, som tar for seg den nasjonale satsingen på områdene.

Noen bør i tillegg til å ordnet seg med hotellovernatting god tid i forveien, ha både sanser, kunnskaper og utstyr i orden. Hele fire NM-konkurranser arrangeres i Sunnmørshallen i dagene 30. august til 1. september. NM i kokkekunst, NM i Institusjonskokkfaget – lag, NM i Sjømat og NM i Kjøttfag er populære konkurranser, der kun de beste får knive om heder og ære.

Finalistene i NM i kokkekunst er valgt ut fra i overkant av 30 innsendte oppgaver. Hver oppgave er nøye gått igjennom av en uttaksjury, som mandag 29. mai var samlet i Oslo for å gjennomføre det endelige uttaket.

Erling Sundal er tittelfosvarer i årets NM i kokkekunst. Han har vunnet tittelen to ganger tidligere, men stiller til årets konkurranse godt motivert - og inspirert.

Årets finalister i NM i kokkekunst 2006 er:

Even Ramsvik, Gastronomisk Institutt, Oslo

Lars Erik Vesterdal, Bølgen & Moi, Oslo

Lasse Wågsbø, Britannia Hotell, Trondheim

Bjørnar V. Håkonsrud, Bølgen & Moi Kristiansand

Ronny Haug, Clarion Hotell Royal Christiania, Oslo

Ole Edvart Molteberg, Hotell Neptun, Bergen

Sebastian Myhre, Gastronomisk Institutt, Oslo

Jørn Andre Dahl, Nannestad VGS, Nannestad

Torbjørn Fjellhaugen, NB Sørensen, Haugesund

Gunnar Hvarnes, Restaurant Front, Larvik

Erling Sundal, Falcon Crest, Oslo







Pressemelding:
Institusjonskokker klare for NM

De seks lagene som skal kjempe om NM-tittelen i institusjonskokkfaget – lag er også klare. Hele ni av de totalt 12 finalistene er jenter, mens fire av lagene er rene jentelag.

Uttaket til finalen er gjort på grunnlag av innsendte menyer, der kravene utfordrer institusjonskokkene på økonomi og næringsinnhold. Fettinnholdet er definert til ca. 30 prosent, næringsinnholdet totalt til 7,5 MJ og prisen for hele dagsmenyen må holde seg innenfor 52 kroner inkludert merverdi. Dette har alle de seks lagene på plass!

Dessuten har de måttet holde seg til en lang rekke gitte råvarer til hvert måltid. Blant annet skal sei serveres til middag og et utvalg av vegetariske råvarer til lunsj. Som et tilleggskrav skal to av lunsjporsjonene lages som geleringskost, altså for folk med svelgeproblemer.

For noen kan det kanskje synes som institusjonskokkfaget bare består av begrensninger, men NM-deltakerne beviser sin kreativitet innenfor stramme rammer, helt i tråd med de utfordringene de møter til daglig, når de skal kunne tilby fristende måltider til eldre, syke og andre i heldøgns forpleining.

Finalelagene

Lag 1: Bjørn Sandnesmo, 39 år, kommer fra Steinkjer. Han jobber som kvalitetsleder ved Sykehuset Namsos. Arild Frydenlund, 35 år, er fra Namsos. Han jobber som kokk ved sykehuset i Namsos. Bjørn og Arild var med i NM i 2002 og 2005, de fikk 4.plass begge gangene.

Lag 2: Brita V. Finseth, 35 år, er født i Flatanger og bor i Namsos. Hun jobber som kokk ved Sykehuset Namsos. Karin Klepp, 25 år, kommer fra Inderøy og jobber i Levanger. Karin jobber som seksjonsleder ved Gammelinngangen kafé på Sykehuset Levanger. Brita og Karin ha ingen tidligere konkurranseerfaring.

Lag 3: Solgunn S. Gjelsvik, 32 år, er fra Ålesund. Hun jobber som kokk ved Ørskog videregående skole. Hun har deltatt i ”Årets kokkelag” i -97 og NM i -98. Knut Petter Holen, 39 år, er ålesunder. Han jobber som kjøkkensjef ved Valderøy bokollektiv. Knut Petter har vært med i flere konkurranser, deriblant ”Årets kokkelag” 1997 og NM i 1998 og 2002.

Lag 4: Anne Karin Wennevold, 46 år, kommer fra Sunndalsøra og er superveteran og NM-vinner fire ganger! I 2000, 2001 og 2003 vant hun sammen med Albert Brouwer. Hun jobber som kokk ved Sunndal Helsetun. Ingunn Ørbog, 36 år, er fra Sunndal. Hun jobber som kokk ved Sunndal Helsetun. Hun vant NM i 2004 sammen med Anne Karin Wennevold.

Lag 5: Trine Høgås, 20 år, er fra Skien, men bor og jobber på Notodden. Trine jobber som kokk ved Blefjell sykehus HF Notodden. Hun har ingen tidligere konkurranseerfaring. Anne Lise Hegna, 36 år, er fra Notodden. Anne Lise jobber som produksjons leder ved Blefjell sykehus HF Notodden. Anne Lise har deltatt i Årets Kokkelag i 1994 og -96 for Rikshospitalet og fikk henholdsvis 1. og 3. plass. I NM har hun to andreplasser fra 2000 og 2002.

Lag 6: Silje Krogsæter, 20 år, er fra Bærum. Hun er lærling ved Lovisenberg Diakonale Sykehus og deltok i vår i lærlingecup for institusjonskokkfag i Oslo der hun fikk andreplass. Merethe Smedmoen Haugerud, 29 år, kommer fra Gjøvik og jobber i Oslo. Merethe jobber som diettkokk ved Lovisenberg Diakonale Sykehus. Hun har ikke konkurrert tidligere.

Arrangør av Norgesmesterskapet i institusjonskokkfaget – lag, er Norsk Forening for Ernæring og Dietetikk (NFED) som er en yrkesorganisasjon i KFO, et forbund i YS. Foreningen har arrangert Norgesmesterskap i institusjonskokkfaget – lag under Matfestivalen i Ålesund siden 1998.

For mer informasjon om Den norske matfestivalen kan du klikke deg inn på http://www.matfestivalen.no

Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS