In å være ute

Publisert Sist oppdatert

En blanding av belegningsstein i betong og naturstein skaper ofte de med vellykkede uteområdene.

Røykelovens inntreden har skapt behov for nye måter å tenke på for ledelsen i norske hoteller og serveringssteder. Røykende gjester må tilbys et alternativ utendørs, både for å avhjelpe akutt nikotinhunger og når det gjelder mer sosiale sammenkomster og servering utendørs. I tillegg har kontinentale vaner forlengst inntatt vår nordlige kyststripe. Det er ikke lenger et særsyn å se kvinner og menn sitte fornøyde og nippe til sine kaffekrus utendørs, selv om både gradestokk og nedfall fra oven skulle tilsi den samme aktiviteten utført i mer tempererte soner. Serveringsstedenes behov for attraktive uteområder er med andre ord større enn tidligere.

Forsømt område
Man inviterer rett og slett ikke sine gjester ut på et trist og ellers forsømt område. Ikke minst gjelder dette arealer avsatt til uteservering. Uteområdet er en viktig del av hotellets identitet og avspeiler estetiske kvaliteter. Det er også her gjestene får sitt førsteinntrykk og dessuten kan nyte det omtalte utelivet. Man kan undres, men altfor ofte demonstrerer uteområdene ved norske hoteller en mangelfull forståelse for verdien av disse kvalitetene. At hoteller som er etablert i den norske fjellheimen oppfatter selve naturen som sine utearealer, er forståelig. Likevel vil attraktive utemiljøer her være på sin plass. Selv hoteller med beliggenhet i urbane strøk, og som for en stor del er prisgitt et mer gunstig klima, lar ofte mulighetene gå fra seg til å skape et positivt uteliv.

En liten runde i land sør for Skagerak avdekker en kultur for utemiljø som er relativt annerledes enn her hjemme. Belegningsstein og murer er lagt i former og strukturer, velordnet og ofte meget vakkert. Sammen med små grøntarealer og belysningskilder for sene timer, skaper dette identitet og atmosfære. Selv om stedene man besøker ofte er små, er minnene man tar med hjem, store. Slik er vi mennesker innrettet, det visuelle miljøet inspirerer og skaper trivsel.

Helhetlig tenkning
Det å skape et vellykket og fungerende utemiljø til eksempelvis uteservering, er ikke komplisert, men betinger en helhetlig tenkning. Utemiljøet skal naturlig kle bygningsmassen: Fargevalg, steintyper og komposisjon av anlegget er da viktig. Spørsmål ved etablering av et uteområde er ofte knyttet til bruk og bruksanvendelighet. Serveringsområder har sine spesielle krav til stabilitet og rengjøring. Gangstier og ferdselsårer kan gis andre spesifikasjoner, for eksempel ønsker om ledelinjer eller strukturer på bakkenivå som orienterer om retninger og høydeforskjeller i bakkeplan. Hensynet til rullestolbrukere må også ivaretas.
 
Valg av materialer
Det kan velges i materialer av naturstein eller belegningsstein av betong. Dette gjelder produkter for både belegg på bakken, støttemurer og andre konstruksjoner. Spørsmålet om hva man bør velge, er ofte enkelt å besvare: De mest vellykkede uteområdene er gjerne der materialtypene blandes og positivt utfyller hverandre. For et serveringsområde vil det av praktiske årsaker være mest gunstig med belegningsstein i betong. Denne gir et slett underlag, som gjør det enkelt å plassere stoler og bord og andre innretninger. Det vil dessuten være enklere å bevege seg på dette underlaget både for gjester og ansatte som skal arbeide på stedet. Et ikke uvesentlig poeng er at slette flater gjør renholdet enklere. Belegningsstein fåes i et stort antall farger og formater. Dette gjør utformingen av utestedet enkelt og fylt med muligheter. Med ledelinjer og strukturer i belegget kan man gi publikum signaler om gangstier og ferdselsmønster.

Kantstein av granitt eller naturstein rundt arealet med belegningsstein er praktisk og effektfullt. Andre utsmykninger kan også med fordel være av naturstein. Sist, men ikke minst: glem ikke de grønne innslagene. En blanding av praktisk belegningsstein og naturstein ispedd litt grønt vil forvalte det estetiske uttrykket så mange av oss setter pris på. Skap trivsel med et innbydende utemiljø rundt hotellet. Nå er det nemlig in å være ute.

Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS