To norske på pallen i internasjonal barkonkurranse
Før jul gikk den første norske versjon av bartenderkonkurransen Roses Cup av stabelen, med lokale finaler i Tromsø, Trondheim, Bergen, Stavanger, Kristiansand og Oslo. De seks lokale vinnerne representerte sin region i Norgesfinalen i Oslo, som igjen kåret de tre beste. Disse representerte Norge i Roses Cup Europeisk finale 18. juni, i København.
Den internasjonale jury i finalen besto av 12 eksperter fra bransjen, med Vice President Ron Busman fra The International Bar Association, I.B.A, som juryens formann.
Vurderingen ble gjort på bakgrunn av kriterier som utseende,
aroma, smak og samlet vurdering. Konkurransedrinken ble forberedt live foran publikum.
Resultater:
Kristoffer Sandbakken, Norge. Bartender på ”Emil & Samuel” i Oslo. (78 poeng)
Alexander Askfors, Sverige. Bartender på “Picasso Bar” i Gøteborg. (77 poeng)
Thomas Hjellum-Johnsen, Norge. Bartender at ’Banco Rotto’ in Bergen. (76 points)
Daniel Uldall, Danmark. Fra Fredericia. Bartender “Miami Club” og “Trinity Hotel”. (68 poeng)
Raphael Marbet, Sveits. Bartender på “Almodobar” i Zürich. (67 points)
Andreas Kloke, Sveits. Bartender på “Bar & Lounge” i Zürich. (60 points)
Den rutinerte bartenderen Ørjan Kønig fra Timbuktu i Stavanger deltok også på det norske laget, men kom denne gangen ikke blant topp seks i finalen.
- Juryen valgte ut Kristoffer Sandbakkens “Sweet Stanger” på bakgrunn av hans imponerende evne til å skape en smakfull, relativt enkel og svært presentabel cocktail, fra en utradisjonell ingrediensmiks, sier Vice President Ron Busman i IBA
- Våre tre bartendere, med Kristoffer Sandbakken i spissen, har vist et særdeles høyt nivå, sier Steinar Jensen, coach for Team Norge. Jensen driver til daglig bartenderskolen ”Liquid Engineers”, som gjennom en årrekke har utdannet bartendere i Norge gjennom blant annet Europeiske Bartenderskolen. Alle tre har siden utvelgelsen før jul jobbet hardt med å perfeksjonere seg på sine konkurransedrinker, og når Norge tar hjem to av tre plasser på pallen kan vi virkelig si oss fornøyd. Norge er høyt oppe internasjonalt med våre bartendere, sier Jensen.
Dette er drinkene som Team Norge presenterte:
"Sweet Stranger" - Kristoffer Sandbakken (Emil & Samuel - Oslo)
1/2 pasjonsfrukt, 4 cl Bacardi Limon, 2 cl Roses Cranberry,
2 cl ferskpresset limejuice, 2 cl sukkerlake
Garnityr: Halv pasjonsfrukt toppet m/ Roses Strawberry
Glass: Cocktailglass
Shakes og dobbeltsiles
"Summer Flirt" - Thomas Hjellum Johnsen (Banco Rotto - Bergen)
4-5 jordbær, 1/2 pasjonsfrukt, 1 barskje sukker, 2 cl Roses
Strawberry, 2 cl Bacardi Apple, 2 cl Bols Peach, toppes med 7up
Garnityr: 1/2 jordbær, 1/4 pasjonsfrukt, knust is
Glass: Hurricane-glass
Muddles, shakes og dobbeltsiles
"Prodigy" - Ørjan Kønig (Timbuktu Bar & Restaurant - Stavanger)
2-3 jordbær, rød chili, 2 cl Eristoff Vodka, 2 cl Vanilla TQ,
2 cl ferskpresset limejuice, 2 cl Roses Strawberry
Garnityr: Eggehviteskum med Roses Lime, 1 hel rød chili, revet limeskall
Glass: Cocktailglass
Mudles, shakes og dobbeltsiles
Om Rose’s
- Rose’s har en lang og begivenhetsrik historie, som gjør dette merkenavnet helt unikt, sier kategorisjef Simen Eivindson Haugberg i Haugen-Gruppen. - Midt på 1800-tallet lovfestet det britiske parlamentet at alle skip i marinen skulle ha tilgang til limejuice om bord. Dette tilførte c-vitaminer, og sikret helsen til mannskapet. I løpet av noen få år ble det lovpålagt at alle britiske sjøfarende skulle få en daglig rasjon Rose’s Lime!
I dag finnes Rose’s Barmiksere i barer verden over. I Norge er det Haugen-Gruppen som markedsfører Roses’. Haugen-Gruppen har også ansvar for en rekke andre kjente merkevarer: Populære Corona Extra øl, Bollinger Champagne, en rekke kjente vin- og cognacmerker, samt internasjonale merkenavn som Tabasco®, Twinings te og Heinz Ketchup. Rose’s har beholdt den hendige, stilige og ikke minst tidløse flasken. Rose’s Lime er kjent for de fleste, men ikke alle vet at Rose’s har et stort sortiment bestående av produktvarianter som Lemon, Grenadine, Apricot, Cranberry, Mojito og Strawberry, i tillegg til klassikeren Rose’s Lime.