Stødige juletradisjoner

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

De norske juletradisjonene står fortsatt fjellstøtt i befolkningen, og ni av ti nordmenn spiser ribbe eller pinnekjøtt på julaften.

- Julens tradisjoner med bestemte matretter står ekstremt sterkt i befolkningen, sier direktør Anne Mari Halsan i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt, i en pressemelding. 
Rett etter jul i fjor gjennomførte Synnovate en stor undersøkelse for MatPrat på hva vi spiste og gjorde julen 2010. 58 prosent svarte at tid sammen med venner og familie er det aller beste ved julen. Avkobling fra hverdagen kom på andreplass, fulgt av god mat og drikke. To prosent trakk frem julegaver eller feiringen av Jesu fødsel som det beste med julen. 
Totalt feirer 96 prosent av befolkningen jul, men her er det regionale forskjeller. I Oslo sier ni prosent at de ikke feirer jul. Svineribbe er den store vinneren på julemiddagsbordet; mens 55 prosent spiser ribbe, velger 35 prosent pinnekjøtt. 
 
– Pinnekjøtt har økt utbredelsen noe det siste tiåret, men vi kan vel si at begge rettene er julaftenfavoritter, siden ni av ti spiser det ene eller det andre, sier markedsanalytiker Gunnar Thoen i MatPrat.
Mens en del supplerer med medisterkaker og julepølser til ribba, er det fire prosent som sverger til kalkun og tre prosent som foretrekker svinestek. Lutefisk og torsk er det svært få som spiser, henholdsvis to prosent og en prosent.
–Syv av ti østlendinger spiser ribbe, mens syv av ti vestlendinger spiser pinnekjøtt. Det er stabile og sterke tall for disse rettene, sier Gunnar Thoen.
I Nord-Norge er også ribbespiserne i flertall med 62 prosent.


Mange spørsmål
MatPrat merker juletrykket allerede fra slutten av november.
– Trafikken på nettstedet vårt øker, mediene er veldig opptatt av julematen, og vi får hvert år hundrevis av henvendelser til vår servicetelefon SOS Julemat, sier direktør Anne Mari Halsan.
Mens få er redd for å svi julegrøten lille julaften, er det mange spørsmål om sprø svor og mat som ikke er tint.
– Mange drøyer litt for lenge med å ta både juleribba og nyttårskalkunen ut av fryseboksen. Nyttårskalkunen, som hver tredje nordmann spiser, er det lurt å tine i kjøleskapet i tre døgn før den skal stekes, sier hun.

Teaser:

De norske juletradisjonene står fortsatt fjellstøtt i befolkningen, og ni av ti nordmenn spiser ribbe eller pinnekjøtt på julaften.

Main Image:
Thumbnail Image:
Main Image Credit:
Dette er Norges mest populære julemiddag (Foto: MatPrat, Mari Svenningsen)
Powered by Labrador CMS