Skjenkepolitiet og alkoholfritt alternativ
De er sendt ut av offentligheten for å passe på at vi bevillingshavere oppfører oss skikkelig.
I mine øyne har den delen av jobben bestått i å passe på så vi ikke skjenker til mindreårige, at vi ikke snyter kundene på antall centilitere i drinkene, samt passe på at gjestene ikke får mer enn de tåler. Vel har jeg sett en full mann eller to utpå kvelden i julebordstiden, men stort sett har det gått bra, og ikke har jeg eller stedene jeg har jobbet fått noen riper i lakken heller. Før nå.
Helt uavhengig av hverandre har vi fått anmerkninger på to restauranter for samme ting.
Den alkoholfrie vinen har gått ut på dato. Jeg lo da jeg hørte det. Bevis for at ting fungerer tenkte jeg. Det finnes jo andre alkoholfrie ting som smaker så mye bedre. Alkoholfri vin serveres hos oss bare hvis gjestene insisterer. Og det er det færre og færre som gjør. Og da går den ut på dato. Siden datoen har gått ut betyr det at vi ikke har servert alkoholfri vin på minst et år.
Men så, når ting har sunket litt, og man har fått tenkt over tingene hadde jeg sluttet å le for lenge siden. Vi har fått anmerkninger på vår vandel som yrkesutøvere.
Så begynte vår administrative leder å lese alkoholloven.
Han sakset følgende:
Lov -1989-06-02-27
Departementet kan gi forskrifter om skjenkesteders plikt til å føre et rimelig utvalg av alkoholfrie festdrikker og andre alkoholfrie drikker, om deres plikt til å ha slike drikker med i sine vinkart, prislister og lignende, og om serveringen av dem.
Språket er jo noe for seg i våre lover, men må dette virkelig være alkoholfri vin? Når andre ting fungerer bedre?
De fleste er enig med meg at brus ikke er noe fullgodt alternativ til vin i gastronomisk sammenheng. Alkoholfritt øl er derimot ikke av veien, og det skjenker jeg med glede.
Som alternativ til vin har vi festet oss ved gårdspresset eplesaft fra Ringi gård. Et nisjeprodukt fra et hardt presset norsk landbruk, som fungerer meget godt mot mat.
Hva er grunnen til at den type eplesaft fungerer mye bedre enn alkoholfri vin som ledsager til god mat?
Sukker selvfølgelig. Alkohol er en av bærebjelkene i en vins ballanse, og står for noe av sødmen, ved siden av fruktigheten. Fjerner man alkoholen må man kompensere med noe, og alkoholfri vin er derfor tilsatt sukker. Og har en type sødme som oppfører seg som et fremmedelement mot de fleste typer mat. I tillegg har frukten alltid et ”kokt” preg. .
Eplesaften derimot har en helt annen type sødme. Sødmen fra frisk eple, som er støttet opp av en helt utrolig naturlig syrlighet.
Kjempegodt, og flere nye produsenter kommer stadig til. Fra Lier og Hardanger spesielt, hvor tradisjonen er lang for god norsk frukt.
Og inntil skjenkekontrollørene får beskjed om hva som er viktig, får vi bite i den sure druen, og gå til innkjøp av to nye flasker. En hvit og en rød, som kan stå til pryd i hyllen.