Selbusjøen hotell lokker med lokal mat

Publisert Sist oppdatert

Røye fra Selbu og Tydal, lam og reinsdyr fra distriktet og assortert lokalt råstoff står i sentrum når det tilberedes mat ved hotellet. Satsing på kortreist mat har vært med på å bidra til at hotellet har blitt medlem i De Historiske Hotell &, Spisesteder. I fjor ble de som det første hotellet i Norge erklært som et trestjernes hotell. Og et skilt med tre stjerner henger ved siden av inngangsdøra. I år er det 20 år siden ekteparet Arild og Toril Øien startet hotellet i bygninger som har historiske røtter helt tilbake fra 1800-tallet.

Ekteparet Toril og Arild Øien har drevet Selbusjøen Hotell &, Gjestegård i snart 20 år. Som medlem av De Historiske Hotell &, Spisesteder har de innredet syv rom som har sin historie fra den gang stedet ble drevet som handelsted på 1800-tallet.


- Vi prøver å være bevisst på vår kulturarv og å ivareta det historiske og ekte. Målet er å sørge for at Selbusjøen Hotell &, Gjestegård AS er et godt sted og være. Medlemskap i De Historiske Hotell &, Spisesteder krever at vi har et klart forhold til historien som danner rammen for opplevelsene det er å bo på vårt hotell. Samtidig som det krever kvalitet og økt fokus på kortreist mat. Det skal være et kvalitetsstempel å være medlem og det satser vi stort å leve opp til. Måltidene skal også være en opplevelse og gjenspeile Selbu og hva vi har å by på av lokale råstoffer, forteller hotelldirektør Arild Øien.

Historie i veggene

Historie betyr mye for hotelldirektøren og han viser stolt fram de nyeste rommene som har fått en ansiktsløfting. Til nå har sju rom fått sin historie med bakgrunn i opprinnelsen til stedet. Hotelldirektøren har utstyrt rommene med bilder samt en fortelling om historien til handelsstedet. Handelsmann Birch og hans sønn drev stedet fra 1850 og fram til 1915, da det ble solgt til Selbu Tuberkuloseforening som sanatorium for tuberkulose. Midt på 1950-tallet overtok Selbu Sanitetsforening for å etablere det som et gamlehjem. I 1987 ble Arild Øien, som den gang var hotellsjef på Selbu Hotell, spurt om han kunne tenke seg å overta stedet for å bygge et hotell. Etter en omfattende ombygging og restaurering av bygningene kunne det nye hotellet åpne dørene året etter.

- Det har gått både bortover og oppover på de tjue årene vi har drevet hotellet. Det har vært spennende og utfordrende å bygge opp et hotell her i Selbu. Vi har satset på kurs- og konferansegjester og på sommerstid har vi en del gjester fra Tyskland og Nederland. Og ikke å forglemme våre pensjonister fra Trondheimsområdet som kommer igjen påske etter påske, forteller Øien, og legger til:

- Pensjonistene foretrekker god gammeldags husmannskost, og det får de. Vi er allsidige, bedyrer hotelldirektøren som er utdannet kokk.

Hotellet ligger på et nes ut i innsjøen Selbusjøen ved Riksveg 705 mellom E6 ved Stjørdal og Røros. Det er kun en times kjøring fra Trondheim og en halv time fra Trondheim Lufthavn Værnes. Hotellet har i dag 58 rom og flere konferanserom. Til høsten starter bygging av nye lokaler, 300 kvadratmeter som skal inneholde større og bedre konferansefasiliteter og vinkjeller.

Kjøkkensjefen

På kjøkkenet råder Stig Johansen. Han kom til hotellet i høst etter endt læretid ved Rica Nidelven i Trondheim.

- Her får jeg utfolde meg å prøve ut ulike retter med basis i lokale råstoff. Det er spennende og utrolig givende å jobbe med gode råstoffer som kommer fra bygda. Jeg blir oppmuntret av vertskapet til å utvikle nye retter og prøve meg fram. Og det er jo nettopp det som er spennende med å være kokk, sier kjøkkensjefen, som forteller at han henter inspirasjon fra mange ulike ting og tang som tidsskrifter, tv og naturen.

På menyen har han blant annet røye, som på sommerstid blir fisket i Selbusjøen, mens en fiskeoppdretter fra Tydal har startet med oppdrett på røye, slik at hotellet har tilgang på fisken hele året.

- Han er en rå på desserter, kommer det fra Toril Øien. Kjøkkensjefen tar fram det nyeste han har på den fronten, honning pannacotta med sjokoladesaus tilsatt saltlakris. Det smakte herlig, det kan journalisten bekrefte.

- Også har han bedt om drivhus, slik at vi kan ha våre egne urter, sier Toril Øien. Og det blir bygd så snart snøen forsvinner, forsikrer hun.

Rundturer

Sammen med tre andre hoteller i Midt-Norge, tilbyr hotellet en opplevelse av bygda, fjellet og havet i regionen. Det er hotellene, Snåsa, Ørland og Vauldalen foruten Selbusjøen som sammen tilbyr en rundtur i distriktet.

- Vi vet at om lag 20000 passasjerer går i land i Trondheim fra Hurtigruta, da kan vi tilby dem en unik rundtur med buss i vårt distrikt hvor de får tilbud om stillhet, ren natur og lokal mat. Vi ser faktisk en ny trend, at også nordmenn ønsker å oppleve stillheten. I vårt stress-samfunn er det faktisk mange som savner å ”høre” stillheten, og for disse turistene både nordmenn og utlending er dette en måte å få en annerledes ferie, konstaterer Øien.

Aktiviteter

Hotellet ligger på et lite nes, Havarneset, og har store parkområder som hører med. Helt ute på neset har de bygd en grillplass/langhus med plass til om lag 70 personer under tak, stedet brukes året rundt. Hotelldirektøren forteller at de samarbeider med lokale aktører for å tilby ulike aktiviteter og underholdning.

- Seng og mat er ikke nok i dag, vi må ha et stort og variert utvalg av aktiviteter og underholdning til våre gjester. Vi kan by på mannekengoppvisning i samarbeid med Selbu Husflid. Selbu Teaterforum har et vidt spekter av underholdningsinnslag. En morsom avslutning på en konferanse dag kan være skigåing på langplank, eller hva smiler han og beretter om flere aktiviteter som fiske på Selbusjøen eller fiske i elva Nea som er ei av Europas beste ørret elver, eller en båttur på sjøen med et besøk til Norsk Radiomuseum eller en tur på golfbane som ligger i nærheten.

 ,

Thumbnail Image: