Rosé- stadig mer etterspurt

Publisert Sist oppdatert

Men nå kommer de for fullt. Rosé er jo noe av en bastard. Verken fugl eller fisk vil noen si, og produsentene har også gitt den en litt stemoderlig behandling. Hvilket kvalitetsdistrikt har noen gang brukt sine beste vinmarker og druer til rosévin? Nei, de har vært stemplet med hverdagspreg. Kanskje ikke så rart? Viner som blir betraktet som ”fine” er ofte viner med et helt spesielt preg av jordsmonn og drue, og har potensial for å utvikle særpreget sitt over tid. En særegen vin trenger ofte flere år for å vise sitt sanne jeg.

Rosé derimot er vin som viser seg frem i sin pure ungdom, men fruktighet og spenstige syrer. Seneste årgang smaker som regel best. Når friskheten og frukten tones ned kommer ingen ting annet interessant opp isteden. Men i likhet med pappkartongene, som i begynnelsen ikke var mye å skryte av, har kvaliteten på rosé steget betraktelig. Ikke lenger bare for ”lesk”, men riktig gode og interessante viner. Lette, saftige, og egentlig i mange stilarter. De fleste er tørre, men tiden de tilbringer sammen med drueskall i gjæringsprosessen varierer. Derfor varierer de fra sterkt rosa i fargen til så mørke som en lys rødvin. Strukturen vil også variere etter hvor lenge vinen har skinnkontakt. De mørke får en svak tanninstruktur. Disse variasjonene får igjen betydning for hva vi kan matche vinene med av mat. De fleste av dem er nærmere hvitvin i karakter enn rødvin, på grunn av mangelen på tannin. Derfor behandler vi den også som en hvitvin med hensyn til temperatur. Kjøler den ned for å få frem friskheten. De med litt tannin kan temperaturmessig sammenlignes med en ultralett Beaujolais, og serveres ved omtrent 12 grader. Og hvor lages de mest interessante rosévinene nå? For det første er det ikke lenger bare de tradisjonelle områdene som Provence, den sydlige delen av Rhonedalen og Navarra i Spania som leverer lenger. Italia har kommet sterkt på banen. Spansk Rosado finnes i mange varianter. Østerrike og franske Alsace er på banen, for ikke å glemme Chile. Utvalget øker med konsumet.

Masse gode viner som er perfekt til årstiden vi befinner oss i. For rosé er og blir sommerviner. Bruksområdene er mange, men den lette friske karakteren appellerer spesielt når solen står høyt på himmelen. De kan drikkes alene selvfølgelig, lette og leskende som de er. Men også til mat er de anvendelige. Nesten all type sjømat kan nytes med rosé. Hvit fisk fremfor rød fisk etter min smak. Perfekt til salater som inneholder mange ingredienser. Flott til tapasbuffeter. Lette kjøttretter som kylling er midt i blinken. I det hele tatt. Anvendeligheten er stor nettopp på grunn av at stoffligheten i en rosé ikke støter mange råvarer fra seg. Så det er bare å sette i gang å utforske. Det er lurt å vite litt om dem, for gjestene som spør etter dem blir flere og flere.

Thumbnail Image: