Østerriksk vin
Den Østerrikske ambassade sin handelsavdeling hadde i samarbeid med Austrian wine, nylig et arrangement i Oslo, hvor bransjen kunne smake på god og unik Østerriksk vin.
Over 30 vin leverandører med hver sin stand, hadde samlet over 300 av sine beste viner til prøvesmaking på Ingeniørenes hus i Oslo. Bransjen kvitterte med å møte mannsterke opp. Totalt var det invitert i overkant av 400 personer fra bransjen. De fleste av disse var fra hoteller og restauranter hvor mange arbeider som sommelier. Av disse hadde 140 meldt seg på, men på arrangementet kom det en del ekstra.
Markedsføring
![]() |
Hans Nittnaus serverte egen vin og søkte samtidig etter representant i Norge. |
Østerriksk vin legger vekt på at klimaet skaper en unik vin og det Østerrikske folk er stolt av landet sitt og vinen de produserer. Også det spesielle med druene i Østerrike og den svært gamle vin kulturen, blir fremhevet. Av nyere dato markedsfører også Østerrike at deres vin mennesker er spesielt morsomme, at vinen produseres med en spesiell omtanke for naturen og at Østerriksk vin er verdens mest mat vennlige vin. Flere av utstillerne stilte med representanter for produsenten og søkte eter sin stedlige representant i Norge.
Mange varianter
Østerrike har svært mange varianter vin, både røde, rosè og hvite. Vinene er både med og uten bobler og de kan være kraftige matviner og søte dessertviner. Totalt er den Østerrikske vinen delt opp i 9 hovedkategorier. Felles for dem alle er at de er produsert i område 47 til 48 breddegrad. I utvalget som var mulig å smake på var det representert store produsenter med volum og små leverandører med det helt spesielle. Flasker som du enkelt kan få på vinmonopolet, men også vin som du ville ikke finner i Norge. Muligheten for å få din egen ”husets vin” på ditt hotell eller restaurant er derfor absolutt tilstede. Vi fant til og med smaksprøver på vin som ikke var presentert i katalogen for arrangementet.
En runde i lokalet
Vi besøkte noen av utstillerne og fikk smake litt på varene. Først ute var vinhuset Peter Schandl. Vinen er fra Neusiedlersee – Hugelland området og familien har en historie mer enn 250 år tilbake. Den første vinen de ville servere var rød Goldberg reserva fra Cuvee druen. Den runde og myke smaken skyldes forsiktig bruk av eik og hvor samtlige vinstokker er mer enn 64 år gamle. Vinen har scoret bra i test og fått svært gode tilbakemeldinger, men en utfordring er at vinen smaker best etter at den har luftet seg 2 – 3 timer.
En annen vin som kan anbefales fant vi hos vinprodusenten Hans og Christine Nittnaus. De stilte ut selv, men var på jakt etter forhandler i Norge. Området vinen kommer fra er Neusiedlersee og En av vinene de serverte var produsert på Chardonnay druer og het Vom Heideboden. Denne hvitvinen var god frisk og fruktig, litt smak av eple og helt uten ettersmak.
Kan anbefales
Vi smakte på et 20 talls viner totalt og vi fant ingen usmak i noen av de mange gode vinene som ble presentert oss. Arrangementet var en suksess og skal trolig gjentas om et år eller to.
Vi anbefaler at du tar en tur innom neste gang, om du har muligheten.
