Nok cognac for by og band?

Publisert Sist oppdatert

Kim Birkedal Hartmann (t.h.) og Bjarne Brøndbo i DDE med Namsos-bandets egen cognac.

Byer fra Tromsø i nord, via Ålesund i Møre og Romsdal til Mandal i sør har fått sine egne cognacer; til og med DDE-fansen har fått sin egen XO å kose seg med. Vi kontaktet produsent Kim Birkedal Hartmann for å høre om han ikke tror vi blir lei cognacer med by- og bandnavn.

- Får vi ikke nok av cognacer med nye etiketter?

- Nordmenn liker cognac, og nordmenn er patriotiske. Men det er ikke bare etiketten som teller, hver flaske har forskjellig innhold som appellerer til forskjellige folk. Jeg har hørt at cognacen vår blir omtalt som ”garasjecognac”. Jeg syns det var en morsom betegnelse som sier mye om hvor små vi egentlig er og at produktene våre er håndverk.

- Hvert år får jeg 30-40 forespørsler på å lage cognacer til byer og fylker. Men nå har vi vært rundt Norge, og kommer ikke til å fortsette med det. Unntaket er Årdal fordi jeg tidligere har lovet Torstein Kvam å lage en Årdal-cognac. Han er veldig flink til å markedsføre Årdal. En annen ting vi må tenke på er at små prosjekter ikke alltid gir volum, vi må nemlig selge minst 3000 flasker for ikke å gå i minus.

- Hva skjer videre nå?

- Vi er i gang med tre nye spennende prosjekter. Vi skal lansere en polarsirkelcognac for alle land der polarsirkelen går. Både Norge, Sverige, Russland, Island og Amerika skal få sin egen polarsirkelcognac. Vi lanserte også nylig Henrik Ibsen No1. Den koster 39 500 på polet og vi har totalt tappet 36 flasker. Den er 100 år gammel og vi har allerede solgt 13 flasker. Den ene ble solgt for 84000 kroner på en veldedighetsauksjon for Røde Kors i London. Ibsencognacen kommer også i en mer demokratisk utgave, en jubileumsflaske XO som koster 500 kroner.

- Det går rykter om at har du tenkt å lagre cognac på sherryfat?

- Ja vi har det litt i tankene at vi skal prøve oss frem med seks fat cognac med sherryfinish. Jeg er hos sherry- og brandyprodusenten Jan Pettersen i Jerez hvert år, og i år gjorde vi noen tester der vi tilsatte noen dråper sherry i cognacen. Målet er å gjøre dette uten å sjokkere de lokale myndighetene. Det er nemelig ikke sikkert vi får lov til å kalle det cognac. Men hvis det byr på problemer blir det en brandy.

 

Thumbnail Image: