Mester klar for Leipzig
– Nå er Leipzig og WorldSkills 2013 neste, jubler Mads Ueland fra Ålgård. Rogalendingen, nå ansatt som kokk ved Tårnhuset på Kolbotn i Akershus, vant yrkes-NM for unge kokker på Lillestrøm 2. november, og kan nå begynne å planlegge for det som i praksis er yrkes-VM.
Fem unge kokker var med i NM-finalen/semifinalen i kvalifiseringen til WorldSkills, og de tre beste gjorde opp om hvilket trinn på pallen de skulle ha i en hektisk finale fredag formiddag.
Det endte altså med seier til Mads Ueland, sølv til Håkon Solbakk fra Trondheim og bronse til Jørgen Ravneng fra Oslo. Konkurransen var nemlig også uttak til WorldSkills, som altså avholdes i Tyskland i begynnelsen av juli neste år. Det er god tid til å forberede seg, med andre ord.
Knappe ressurser til rådighet
– Det er en virkelig tøff konkurranse vi har lagt opp her, forteller hoveddommer Svein Magnus Gjønvik fra MatAkademiet.
– Utfordringene for deltagerne ligger i at vi utstyrer dem med knapt med råvarer. De må lage god mat av lite, og må utnytte det de har til rådighet godt. I tillegg er også utstyret de har til rådighet begrenset. Det eneste personlige utstyret de får bruke er en kniv, og komfyren de benytter er for eksempel ikke en proffutgave, men en vanlig fireplaters versjon som man finner i private kjøkken. Ved å stramme inn på denne måten, føler vi at vi virkelig skiller klinten fra hveten. De som takler dette opplegget ser etter muligheter i stedet for å henge seg opp i begrensningene i utstyr og råvarer. Det er viktig at vinneren som vi sender videre til den internasjonale konkurransen er psykisk sterk og takler slike faktorer godt. I WorldSkills må man også takle ukjente omgivelser og utstyr, og ikke minst uvante råvarer sier Gjønvik.
I bedømmelsen er selvsagt smaken og presentasjonen av det ferdige måltidet sentralt, i dommervurderingen teller disse faktorene henholdsvis 40 og 30 prosent.
– Men den nest viktigste faktoren er kandidatens arbeidsteknikk, som teller hele 30 prosent, mens hygiene og orden utgjør 10 prosent, forteller Gjønvik.
Han kan fortelle at nivået hos alle de fem semifinalistene i NM/WorldSkills-uttaket på Lillestrøm holdt veldig høy standard.
– Og vi er som kjent vant til at våre ungdommer hevder seg veldig godt ute i den store verden, så sent som i London i fjor ble det gull til den norske kokken Øyvind Bøe Dalelv, sier Svein Magnus Gjønvik.
Viktig for rekrutteringen
Gjønvik mener at konkurranser som dette er viktig for rekrutteringen:
– Vi har for lite kokker i Norge, faktisk mangler vi ca. 2500 faglærte kokker. Det å vise oss frem her hvor tusenvis av unge er innom, betyr at vi får en flott profilering. Og de vi får i tale, kan vi fortelle om hvor mange karrieremuligheter et fagbrev som kokk åpner for, sier Gjønvik, som selv har en allsidig karriere bak seg som kokk, organisasjonsmann og administrator.
