Klassiker for ekte mannfolk
Det er også livet i Jack Daniel’s fødeby - Lynchburg, Tennessee. Her produseres og tappes all Jack Daniel’s whiskey før de edle dråpene distribueres til over 150 land verden over. Med kun noen hundre innbyggere og ett eneste lyskryss er det lite som tyder på at den lille sørstatsbyen huser en av verdens mest kjente merkevarer og største rock n’ roll ikon. Flere av bygningene fra Jacks tid står der fortsatt, og det finnes verken kino, kjøpesenter eller McDonald’s i området. Innbyggerne er stolte av at Jacks ånd lever videre i denne rolige, sjarmerende småbyen. Ironisk nok har det vært alkoholforbud i byen siden 1909 og man må til nabobyen for å få et glass Jack.
Jack Daniel’s kommer fra Nord-Amerikas eldste registrerte destilleri. Destilleriet ble grunnlagt i Lynchburg Tennesse i 1866 av Mr. Jack Daniel, en av verdens mest kjente whiskey makere. Jack Daniel’s er en Tennessee whiskey. Det som gir Tennesse whiskey en særegen smak og som klart skiller den fra Bourbon og andre Whiskeys er trekullmodningsprossessen som ble startet i denne regionen på 1800-tallet. Whiskyen modner når den drypper sakte gjennom cirka 3 meter trekull av lønn like etter destillering. Etter denne modningsprossessen, blir Jack Daniel’s fylt på brente eiketønner for lagring og modning i åsene rundt Tennessee. Etter hvert som whiskeyen aldres gjør de ekstreme temperatursvingningene gjennom året at whiskeyen utvider og trekker seg sammen og således går dypere inn og ut av treet i eiketønnen for hvert år. Varme somre gjør at whiskyen modnes raskere enn når somrene er kjøligere.
Korn
Jack Daniel’s Tennessee Whiskey er laget av mais, rug og byggmalt. Den særegne karakteren er et resultat av naturlig gjæring, omhyggelig destillering og bruk av jernfritt kildevann. Grotten hvor denne kilden befinner seg er grunnen til at Jack bygget destilleriet sitt i lille Lynchburg. Hos Jack Daniel’s har man funnet ut at den optimale lagringen av whiskey er mellom fire og seks år. Modning er en smakssak og ikke nødvendigvis resultatet av lagring et visst antall måneder eller år. Jack Daniel’s drikkes gjerne bart, ”on the rocks” eller som en longdrink. All Jack Daniel’s whiskey, som leveres i over 150 land, er produsert og tappet i Lynchburg, Tennessee.
Historien om Jack Daniel
Jack Daniel, eller Jasper Newton Daniel, som han egentlig het, ble født i september 1850. Jacks eksakte fødselsdato er ukjent ettersom fødselsattesten hans forsvant i en brann på det lokale rådhuset. Jack hadde tretten søsken og var av walisisk og skotsk avstamning. Han var en relativt kortvokst mann på drøye 160 centimeter. Han begynte å arbeide for sin onkel Dan Call, som drev det lokale whiskey-destilleriet i en alder av 7 år. Jack lærte alt han kunne lære om whiskey fra Call og kjøpte destilleriet av familien som 13-åring. Den unge whiskey-makeren hadde troen på destillering av whisky gjennom kullfiltre selv om prosessen var tidkrevende samt kostbar og konkurransen fra billig-whiskeyene sterkt økende. I stedet for å skifte kurs videreutviklet og forbedret 16-årige Jack metodene for kullfiltreringen kraftig. Det er denne prosessen som fortsatt er bakgrunnen for Jack Daniel’s karakteristiske lukt og smak. I 1904 fant Jack oppskriften på et produkt han skulle bli fornøyd med – Old No. 7. Han stilte ut whiskeyen på World''s Fair held in St. Louis, Missouri. Whiskyen vant gullmedalje og ble hedret som verdens beste whisky. Jack Daniel var etter sigende en notorisk skjørtejeger. Ved gravstøtten hans i Lynchburg står det to stoler, og historien sier det var på grunn av den store pågangen av kvinner som besøkte sin gamle venn.
I 1911 døde Jack av blodforgiftning bare 61 år gammel. Historien sier at Jack skulle åpne safen på kontoret, men at han ikke husket kombinasjonen. Han ble derfor så sint at han sparket til safen og fikk en infeksjon i tåen som senere medførte blodforgiftningen, som til slutt tok livet av ham.