Katalanske bobler

Publisert Sist oppdatert
Ingress:

Spanias musserende vin, cava, produseres på samme måte som Frankrikes champagne. En av de største produsentene holder til rett utenfor Barcelona.

Stoltheten over den lokale cavaen er minst like stor som stoltheten over regionen, helst ville vel Katalania ønsket å løsrive seg fra Spania og bli egen stat. For i motsetning til resten av Spania, går den katalanske økonomien bra. Det blir hevdet at denne regionen er med på å holde resten av landet i live med sitt bidrag til fellesskapet. En stor bidragsyter i så måte, er cava-produsenten Freixenet. Et gammelt og ærverdig vineri lokalisert 45 kilomerter fra Barcelona i Sant Sadurní d'Anoia. Hit går det tog, stasjonen ligger faktisk vis a vis vineriet og her er det bygget opp en imponerende industri som gjerne vises frem. Både til turister, cava- og vinentusiaster og skoleklasser (!). Det arrangeres cava-smaking og gjestene blir tatt med på en imponerende reise fra tidligere tiders manuelle produksjon til dagens maskinelle.

Freixenet-familiens arv har aner tilbake til middelalderen, men det store oppsvinget kom først da et ekteskap fusjonerte to familiebedrifter – suksessen kom ikke minst på grunn av en over gjennomsnittet driftig dame.

 

Bryllup og nybrottsarbeid

I 1911 giftet Dolores Sala Vive seg med Pedro Ferrer Bosch. Dolores var barnebarn av grunnleggeren av Casa Sala og Pedro kom fra La Freixeneda. Starten av 1900-tallet var ingen god økonomisk periode for Spania. På den ene siden mistet landet gradvis sine kolonier, samtidig som drueproduksjonen stadig ble svekket på grunn av phylloxera pest. Sykdommen som hadde ødelagt vinranker over hele Europa. Som et resultat av dette besluttet de nygifte, sammen med Dolores far, å begynne å produsere musserende viner laget på den tradisjonelle måten; Méthode champenoise.

Pedro var yngste sønn på vingården La Freixeneda hvor lokalbefolkningen hadde gitt ham kallenavnet Freixenet så i 1915 begynte de og selge sine produkter under dette navnet. Bedriften gikk bra og de bygde nye vinkjellere i Sant Sadurní d'Anoia.

 

Dame med nese for vin

De to familiene De Ferrers og Salas dannet et stort vinproduksjonsteam, og Freixenet begynte å ekspandere i utlandet ved utgangen av første verdenskrig. Dolores Sala, en unik kvinne for sin tid, var usedvanlig kunnskapsrik i forhold til vinproduksjon, og var vel så mye i stand til å være den ledende innen vinsmaking som hun var til å styre virksomheten. Dette gjorde at Pedro kunne konsentrere seg om å promotere selskapets viner både nasjonalt og internasjonalt. Selv etablerte han en filial i New Jersey for å introdusere den sprudlende Sant Sadurní i USA.

 

Opptur og tragedie

På 1920-tallet opplevde familiens flaggskip, musserende viner, stor suksess nasjonalt og internasjonalt og forretningene hadde et stort oppsving frem til starten av Spanias borgerkrig. Krigen fikk fatale følger for familien, både patriarken Pedro Ferrer og familiens eldste sønn omkom. Med stor besluttsomhet tok enken styringen i Freixenet for å sørge for sine fire gjenlevende små barn. Hun brukte sin dyktighet i selskapet, barna jobbet i familiebedriften og de bodde i en liten leilighet over vingården. Dolores ledet selskapet gjennom vanskelige tider, alt mens hun skolerte sine barn i alle aspekter av virksomheten.

 

Visjonært

Sønnen José Ferrer Sala kom inn i virksomheten som en ung mann på 22, fast bestemt på å bygge videre på fundamentet skapt av hans foreldre og realisere farens drøm. Han var karismatisk, kunnskapsrike og skarp, og spilte en sentral rolle i utviklingen av selskapet og Spanias cava industri. Blant annet var Freixenet det første selskapet i Spania som tok i bruk teknikker som pneumatisk druepressing og nedkjølte kar for å kontrollere gjæringen. Han startet også praksisen med å frakte avlingen i 20 kilos bokser, selvsagt dyrere, men bedre for druene. Han drev forskning og han skapte en av de viktigste private vingjærsamlingene i verden.

Fremsynt var han også, og Freixenet var tidlig ute med TV-reklame.

 

Ut i verden

José hadde en urokkelig tro på fremtiden for cava i utlandet. På midten av 1980-tallet, hadde dette lille selskapet blitt en av verdens ledende produsenter av musserende viner, og ved begynnelsen av det nye årtusenet, oversteg den totale produksjonen 200 millioner flasker. Dette er over halvparten av Spanias musserende vin-produksjon og utgjør 80 prosent av den totale eksporten.

 

Teaser:

Spanias musserende vin, cava, produseres på samme måte som Frankrikes champagne. En av de største produsentene holder til rett utenfor Barcelona.

Main Image:
Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS