Her lærer barna bordskikk og matkultur
Tre ganger daglig blir barnehagebarna hos ekteparet Helle og Stefan Soos omgjort til restaurantgjester.
Antagelig finnes det ikke noen lignende barnehage i Norge. I den privateide Trollklubben Barnehage i Fredrikstad er det nemlig sterkt fokus på mat og, ikke minst, oppførsel rundt matbordet. Besøkende merker det i form av lav summing i ”restauranten”, og ikke det plagsomme lydnivået man som regel finner i tradisjonelle barnehager.
I verden rundt dem har livsarvingenes hyletrampende, lydmurgjennomtrengende opptreden spredt seg til stadig flere arenaer, for eksempel spisestedene. Der ledsages de viltre små av tafatte foreldre, som ikke setter grenser. De fleste har til gode å se at restaurantpersonalet tilbakeviser barnefamilienes territorialkrav på spiselokalet, med formaninger om at et spisested ikke først og fremst er barnas lekeplass. Konfliktvegring heter det, eller lavt servicenivå.
I utlandet er det annerledes, særlig i land hvor barn ennå ikke er forfremmet med alle fullmakter for utfoldelse. Trollklubben Barnehage henter mye inspirasjonen nettopp fra utlandet.
RESTAURATØRENES SKREKK
For barnehageeierne Helle og Stefan Soos begynte det med deres egne fire barn. Kafé- og restaurantbesøk minnet mer om en prøvelse enn en hyggestund, og ekteparet lurte på hva i all verden som kunne gjøres. Svaret ble å innarbeide uvante matbordsrutiner, både hjemme og i barnehagen. Det finnes sikkert mange utilgjengelige ord for dette på pedagogspråket, men selv nøyer Helle og Stefan seg med å kalle det for god folkeskikk.
– Det er lite hyggelig å få ødelagt sine restaurantbesøk på grunn av unger som tramper omkring og hyler ved bordene, sier Helle.
– Selvsagt er det ikke barnas feil, men foreldrenes. Jeg får sikkert ”pepper” for å si det, men jeg mener faktisk at pedagogforeldre er verst, fortsetter hun.
Stefan sier det slik: – Barnefamilier er blitt alle restauratørers skrekk, ja, faktisk de mest problematiske gjestene man tar imot. De som sier noe annet, de lyver.
Stefan er ikke bare barnehageeier, men også kokkemester og medeier i restauranten Curtisen i Halden, så vi får tro han vet hva han snakker om.
– Hver gang en barnefamilie trer inn i en restaurant går betjeningen med et lønnlig håp om at de andre gjestenes irritasjon ikke skal bli altfor stor. Det er veldig synd at det er blitt slik.
LIK EN RESTAURANT
– Dypest sett handler det om respekt; respekt for at andre vil nyte sin mat i fred. Barneårene er de viktigste i et menneskes liv, man lærer og absorberer på høygir. Og hvilke holdninger innarbeides hvis barnet får lov til å leve ut alle innfall på bekostning av andre, spør Stefan retorisk.
Derfor gjøres alle de tre måltidene i Trollklubben Barnehage mest mulig lik en restaurantopplevelse, slik den bør oppleves. Det velutstyrte kjøkkenet blir en effektiv enhet. Stefan er sjefen der, og han har tatt inn en kokkelærling. Alt lages fra bunnen, og maten er alltid kortreist og fersk. Når den er klar serverer de barnehageansatte sine ”gjester”. Eventuell hyling og skriking blir konsekvent slått ned på, og ingen forlater bordet før maten er fortært.
– Det høres kanskje strengt ut, men det fungerer og blir mye koseligere for alle. Tilbakemeldingene fra foreldrene tyder på at vi er inne på noe riktig. De sier at barna er blitt mer fornøyde, roligere og mer veloppdragne, sier Helle.
– Og de åpner smaksløkene for andre inntrykk enn pølser og pizza, legger Stefan til.