Champagne til høstkosen
Vi skåler gjerne med franske luksusbobler når noe skal gjøres stas på, men champagne er også en ypperlig matvin som takler det meste, ikke minst den fete norske husmannskosten som hører høsten til.
Champagne er uten tvil verdens mest berømte musserende vin, og har en unik posisjon både hva gjelder historie og kvalitet. Champagne er laget på såkalt tradisjonell metode ved å gjennomgå en annengangsgjæring på flaske. Dette gir naturlige, små bobler i vinen og den får en et ettertraktet bakstpreg når den lagres lenge nok i kontakt med bunnfallet.
Man sier gjerne at champagne passer til alt, og det er sannelig ikke langt fra sannheten.
- Champagne er perfekt til alt fra sarte sjømatsmaker til fet ultranorsk husmannskost som for eksempel komlegryter, lapskaus og fårikål. Jo da, det er forholdsvis kostbare dråper å velge til hverdagsmaten, men det er vel anvendte penger, og champagne smaker like godt på en tirsdag som en torsdag, heter det i en pressemelding fra Palmer.
Det som gjør champagne så velegnet til fet mat er både boblene og den formidable syren som begge er med på å rense godt opp i munnen. Er maten fet og kraftig kan vinen med fordel være dominert av røde druer. De aller fleste champagner har i tillegg en viss restsødme i form av «dosage», en sukkerholdig vin som tilsettes champagne like før den korkes. Retter som fårikål og komle har en lett kandisert sødme som vil treffe denne sødmen i champagne. En moden champagne med en viss sødme og høy syre er derfor å foretrekke i kombinasjon med norsk husmannskost.
Druene pinot noir fra Verzenay og Mailly og chardonnay fra Sézanne utgjør blenden i Champagne Palmer Brut Réserve. Kooperativet Champagne Palmer & Co ble startet av syv lokale vinbønder i Avize i 1947. Kooperativet vokste raskt og et drøyt tiår senere flyttet de inn i større lokaler i Reims, hvor de fortsatt holder til. I dag har de hele 365 hektar vinmark, 180 av disse vinmarkene er cru-vinmarker. De har gjennom tidene blitt anerkjent for å være en av produsentene som gir mest valuta for pengene i Champagne. Druene høstes for hånd og transporteres til produksjonsanlegget før de presses med en Coquard-presse. Champagne Palmer Brut Réserve har en lys strågul farge med mange små, elegante bobler. Duften er aromatisk av friske grønne epler, fersken og mandel. Den er modnet hele 42 måneder på bunnfallet og har et flott preg av gjærbakst. Dette er en tørr champagne med nydelig syre, flott fruktkonsentrasjon og en herlig mousse.
Champagne Palmer Brut Réserve, Champagne/Frankrike,
vinmonopolnr. 3327701 (75 cl) kr 270
Oppskrift på fårikål
1,5 kg fårikålkjøtt
1,5 kg hodekål
4 ts hele pepperkorn
2 ts salt
3 dl vann
Del kålen i båter og legg lagvis med kjøttet i en stor gryte. Ha pepper og salt mellom lagene og hell på vann. Kok opp og la småkoke under lokk i cirka 2 timer eller til kjøttet er mørt og løsner fra beinet. Server med kokte poteter til.
