Akevitt - en smak av Norge

Publisert Sist oppdatert























Vinner Henrik Jakobsen heller opp sin Ibsen`s Street. Drinken smaker definitivt mye akevitt, noe også juryen hadde lagt vekt på.

 

Bartendere fra Osloområdet var invitert til å sende inn sine oppskrifter, hvor eneste kriterie var at det skulle være en akevittdrink. Kun et tjuetalls oppskrifter kom inn, men kvaliteten og konkurransen blandt de ti finalistene, var det ingenting å si på. Juryen som skulle kåre beste drink besto av: Halvor Heuch, destillatør, Arcus AS, Thomas B. Nilsen, daglig leder, Kulinarisk Akademi, Monica Berg, barsjef, Icebar Oslo og Silje Takle, Norsk Bartender Forening

KONFERANSIER

Passende nok var det Torkjell Berulfsen som innledet konkurransen, intervjuet deltagerne og sørget for at de måtte forsvare sine valg av ingredienser og forklare hva de holdt på med. Deltagerne laget drinkene sine to og to bak bardisken, mens publikum heiet og fulgte nøye med. Juryen satt i en annen etasje og fikk ikke vite ingredienser eller hvem som hadde laget hvilken drink, før konkurransen var ferdig og drinken, med tilhørende eier var kåret.

FLOTTE PREMIER

Første premie var 6 flasker med spesialtappet Lysholm Linie Aquavit som er fatmodnet i 5 år og har krysset ekvator 4 ganger samt 12 Riedel akevittglass. Andre premie fikk en flaske Simers Oslo Aquavit samt 12 Riedel akevittglass og tredje premien fikk en flaske Simers Oslo Aquavit samt 6 Riedel akevittglass. Premiene ble delt ut av Halvor Heuch i samarbeid med Berulfsen som også kunne påskjønne de øvrige deltagerne med en liten overraskelse fra bedriften Alt om Bar AS.

Vinnere var:

  1. plass: Henrik Jakobsen, fra The Sense, med drinken Ibsen`s Street
  2. plass: Halvor Skiftun Digernes, fra Fuglen Cocktailbar, med drinken Aquavit Sour
  3. plass: Fredrik Sandin, fra The Sense, med drinken Norwegian Java Martini

BEGRUNNELSE

Halvor Heuch har hatt ansvaret for et førtitall akevitt typer fra Arcus. Nylig ble han slått til Ridder av St. Olav og har med sin erfaring stor tyngde på området. - Vin bør destilleres, sa Halvor Heuch før han skulle dele ut premiene. - Gamle gubber vil smake hva som ligger i bunnen av en drink, sa han, men la til at det ikke bare var gamle gubber i juryen som hadde kåret vinnerne. Han skrøt av standarden på de ti finalistene og de friske drinkene de hadde servert. – En drink skal vise til det brennevinet det er laget av, minnet Heuch om, med klar adresse til at noen bartendere glemmer dette. Til vinnerdrinken hadde bare en kommentar.

- Gud hvor godt det smakte med godt brennevinet som akevitt, ikke bare lime.

Drinkene

Steins Aquavit Sour

Drinken ble laget av Stein Berge Berntsen fra Soria Moria Bar & Bistro

Ingredienser:

4 cl Gammel Opland Saften av en hel sitron Hvitten av et egg 3 cl sukkerlake (gommesirup)

Garnityr:

Cocktailbær

Bartenderens beskrivelse av fremgangsmåte: Kjøl ned et vinglass med isbiter. Ha så alle ingrediensene i en shaker (NB! Shakeren må ha sil i toppen, ergo ikke Bostonshaker). Shake dette i 10 sekunder UTEN is. På denne måten piskes egget lett og konsistensen blir fløyelsmyk. Ha så i isbiter og shake på nytt i 10 sekunder. Ha av isbitene fra vinglasset og sil drinken over i vinglasset. Her kan det være lurt å bruke en tesil. Da slipper du små isflak i drinken. Kan smaksjusteres med sukkerlake dersom sirtonen er for fremtredende.

Grannytini

Drinken ble laget av Ørjan Lundmark fra Bølgen & Moi Tjuvholmen

Ingredienser:

3 cl Løitens Linie Akevitt

1 cl Cointreau

4 cl Bestemors frukt te

1 cl Monin Jordbær

1 dash sukkerlake

1 dash limejuice

Garnityr:

Ingen

Bartenderens beskrivelse av fremgangsmåte: Alle ingredienser shakes på is, smakes til med lime og sukker. Serveres i avkjølt cocktail glass. Cocktail glasset anrettes med Peta zeta rundt kanten (popper i munnen).

Norwegian Java Martini

Drinken ble laget av Fredrik Sandin fra The Sense

Ingredienser:

3 cl Atlungstad

1 cl Mozart Black

2 tsk Farin sukker

1 shot espresso

Garnityr:

Ingen

Bartenderens beskrivelse av fremgangsmåte: Shakes og straines i cocktailglass

Simers Twist

Drinken ble laget av Carl Jæderskog fra Cafe Christiania

Ingredienser:

4 cl Simers Taffel

4 st jordbær

5st Basilikumblad

Svartpepper 2 cl Sukkerlake

Garnityr:

Ett jordbær og ett strø med svart pepper

Bartenderens beskrivelse av fremgangsmåte: Mort jordbær og basilikum blad. Tilsett sukkerlakeog rør rundt. Fyll opp glaset med knust is. Hell i Simers Taffel og krydder med svartpepper. Rør rundt. Legg på garnityr.

Trondhiems Prøve

Drinken ble laget av Pär Jönson fra Barfly

Ingredienser:

4 cl Løiten Linie 1 cl Frangelico 1 cl Monin Kanel 2 cl Fløte Dash White Creme de Cacao

Garnityr:

Riv litt muskat på toppen

Bartenderens beskrivelse av fremgangsmåte: Rør Løiten, Frangelico og Monin Kanel på is. Hell oppi avkjølt cocktail glass. Rør sammen fløten med Creme de Cacao og floate på toppen.

Ibsen's Street

Drinken ble laget av Henrik Jakobsen fra The Sense

Ingredienser:

4 cl Atlungstad 1\2 cl søt vermuth 1\2 cl rød vermuth 4-6 dråper orange bitter

Garnityr:

Appelsinzest og cocktailbær

Bartenderens beskrivelse av fremgangsmåte: Røres på is og serveres i avkjølt cocktail glass.

Norwegian Martini

Drinken ble laget av Eirik Jakobsen fra The Whisky Bar

Ingredienser:

3 cl Gammel Opland 1 cl Cointreau 2 cl sitronsaft 2 cl sukkkerlake 3 cl gårdspresset eplejuice

Garnityr:

En halv epleskive

Bartenderens beskrivelse av fremgangsmåte: Alle ingredienser shakes med is i en boston-shaker. Dobbeltsiles i et avkjølt cocktailglass.

Fusion

Drinken ble laget av Thorbjørn Rasmussen fra Bibliotekbaren, Bristol

Ingredienser:

2 cl Lysholm Linie

2 cl Cointreau

4 cl ferskpresset appelsinjuice

2 cl presset limejuice

Garnityr:

Appelsinkrøll og sukker

Bartenderens beskrivelse av fremgangsmåte: Kjøl ned cocktailglass. "Froste" glasset med sukker. Ingrediensene shakes og siles over i glasset.

Aquavit Sour

Drinken ble laget av Halvor Skiftun Digernes fra Fuglen Cocktailbar

Ingredienser:

4 cl fru Lysholm

4 cl sitron jus

1 cl thaitivaniljesirup

1 cl sukkerlake

1 cl eggehvite angostura bitters

Garnityr:

Cocktailbær og sitronzest

Bartenderens beskrivelse av fremgangsmåte: Ha alle ingrediensene i shaker, tørrshake for å få opp skum (pga eggehviten). Shakes så hardt med is, finsiles over i fluteglass.

Gammelt eple

Drinken ble laget av Sebastian Mellbin fra Resthon

Ingredienser:

4 cl Gammel Opland 2 cl Lier eplejuice 4 cl Hoegarden Wit Toppes med Sprite

Garnityr:

Sitronzest

Bartenderens beskrivelse av fremgangsmåte: Bygges i Highball glass over is

Historie

Akevitt har i alle tider blitt drukket og er i seg selv en nasjonal drikk. Akevitt blir ofte drukket bar, men på grunn av en streik på Arcus for mange år siden, gikk serveringssteder tom for sprit. Da bare Akevitten sto igjen, ble bartenderne oppmerksomme på dette og de første akevittdrinkene ble laget. Den mest kjente akevittdrinken er Fjellbekk.

Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS