Rørsystemet viktig for god hygiene

Publisert Sist oppdatert

 

 

Rørsystemene dette dreier seg om er JRG Sanipex®. Dette systemet finnes i flere norske hoteller, som har valgt å gjøre som de beste. To hoteller i Berlin er gode eksempler på det. Det er Hotell California og hotell Adlon Kempinski. Hotel California er et firestjerners hotell, Adlon er et luksushotell i verdenstoppen.

Begge hotellene hadde hatt problemer med legionella og ville bytte til de beste hygieneløsningene som var å skaffe. Hotellets eksperter valgte rørsystemer og legionellasikring fra sveitsiske JRG Gunzenhauser. I Hotel California ble det installert Legio Therm, et system som jevnlig spyler rørene med hett vann, mens Adlon Kempinski valgte JRG Sanipex MT.

– Luksushotellene i Berlin valgte JRG-systemer fordi disse har egenskaper du ikke finner i andre rørsystemer, sier administrerende direktør Kjell Bernt Kalland i Armaturjonsson AS.

– Den viktigste fordelen når det gjelder hygiene er at vannet løper fullstendig fritt. Det forekommer ikke innsnevringer hvor legionella og andre farlige bakterier kan overleve.

En annen viktig fordel ved dette er at fri flyt gir minimalt trykkfall, og det sikrer maksimal kapasitet i røret. Men for hotellgjester er antakelig det mest interessante at det ikke er turbulens, slik at det blir minimalt med støy. På hotell Adlon i Berlin var det gjester som klaget over støy så lenge de hadde rør av rustfritt stål.

– Rørsystemet JRG Sanipex er populært blant rørleggerne fordi det er så lettvint å arbeide med, fortsetter Kalland. – Systemet benytter en koblingsteknikk basert på spesialverktøy som gjør det raskt, sikkert og intuitivt å koble rørene. Det er robuste systemer som reduserer risikoen for menneskelige feil.

Mens JRG Sanipex-systemet er forebyggende, er Legio Therm systemet som ordner opp. Legio Therm er et avansert system som jevnlig skyller anlegget med hettvann. Intervallene kan justeres etter behov, og en elektronisk sentral overvåker det hele. En avgjørende fordel med dette er at det ikke kreves kjemikaler. Alle metalldeler i JRGs rørsystemer som er i kontakt med vannet er av bronse. Det er bedre enn messing, som er det vanlige.

– Problemet i legionellaproblematikken er at det ikke er noe som fjerner biofilm, derfor må vanlige røropplegg rengjøres, fremhever Kjell Bernt Kalland. Alle andre systemer enn vårt må ha en innstikkhylse for å forsterke røret i skjøter. Da danner det seg vannlommer, videre kan det danne seg biofilm, og deretter muligens legionellabakterier. Våre systemer derimot, har ikke samme kravet til rengjøring fordi det er fri flyt, sier direktør Kalland.

Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS