Glitrende kulinarisk fryd
– Det er fremdeles tid til små justeringer, vi er ikke i mål og det er to måneder igjen til konkurransen, fortalte manager for landslaget Sven Erik Renaa.
Han har grunn til å være stolt. Et ytterst innbydende og teknisk komplisert bord ble presentert for innbydde gjester i nyåpnede Kulinarisk Akademi. Gjenoppstått i de samme lokalene som forgjengeren Gastronomisk Institutt. Denne fredagen var det derimot kaldmatbordet som stod i fokus.
Gedigen installasjon
– Planen var å vise bordet inne i kjøkkenlokalene, men siden bordet vi presenterer er fire meter høyt, måtte vi montere det på kontoret, sa en lattermild Renaa. Han har ledet landets 11 ypperste matkunstnere frem til denne generalprøven. Fredag bar de preg av at det hadde vært hard jobbing over lengre tid. Landslagets deltagere hadde hatt svært lange og harde treningsdager bak seg - start klokken åtte om morgenen, slutt ca klokken tolv på natten.
Det er ikke bare maten kokkedommerne tar hensyn til i sin bedømming, hele bordet teller. Presentasjonen vårt lag stiller med, har tema norsk høst. Det innebærer mose, frisk sopp, tre og fuglekvitter. Dette plassert på midten av bordet, maten lekkert rundt.
Kulinarisk kunst
Alle rettene hadde dessuten blitt glasert med gelatin for å holde formen. Det kan trenges, dette er kunstverk som bør nytes mer enn i en liten munnfull. Lite var også et passende uttrykk for kunstverkenes størrelse. Her er det nitid finarbeid med lupe og pinsett som ligger bak, og de meget fornøyde landslagsmedlemmer unnlot heller ikke å bemerke at det var mye småplukk og pirk for at resultatet skulle bli bra.
Til sist ankom også to av dommerne som skal dømme under olympiaden, og utslitte matkunstnere fikk ny glød og iver etter å få med seg dommernes kommentarer og deres samtale rundt bordet. Så langt Hotellmagasinet kunne bedømme, var det ingen usmak å fornemme hos de to.