Bondelagets Kokkestipend 2009 til Inge Johnsen
Norges Bondelag deler ut stipendet for sjette året på rad, og det var 17 kokker som sendte inn stipendsøknad i årets runde.
– Nivået på søkerne var svært høyt og juryen har hatt et vanskelig arbeid med å komme frem til en vinner, sier jurymedlem Harald Osa. De gode søknadene gjenspeiler utvilsomt det fantastiske engasjementet det er rundt norske råvarer, videreutvikling og presentasjon av disse. sier Osa videre.
En rekke profilerte kokker har fått stipendet tidligere, blant annet Mikael Forselius, direktør for Røros Turisthotell AS, som fikk stipendet for 2008.
Juryens begrunnelse,
I sin begrunnelse for årets tildeling sier juryen blant annet at:
”Inge Johnsen har gjennom flere år aktivt benyttet norske råvarer og lokale matspesialiteter i sin daglige drift. Johnsen er genuint opptatt av å ta vare på norske mattradisjoner gjennom samarbeid med bonden og et sterkt engasjement for å formidle norsk matkultur og tradisjon videre til både fagmiljø og forbrukere”.
Johnsen skal bruke stipendet til å utvikle konseptet ”sjølHUShold”. Et senter knyttet til Lian Restaurant der fokus vil være på å ta vare på og videreutvikle norske mattradisjoner. Senteret vil være en kreativ og nyskapende arena for både lokalmatprodusenter og næringsmiddelindustrien. Gjennom dette konseptet kommer Johnsen til å samarbeide med flere bønder i nærområdet.
Formålet med Bondelagets kokkestipend er å synliggjøre de unike råvarene som norske bønder produserer, skape bedre kontakt mellom kokk og bonde og stimulere til økt bruk av nye og tradisjonelle råvarer.
Inge Johnsen mottar Norges Bondelags kokkestipend av organisasjonens 1. nestleder Eli Reistad. (Foto: Mats Olsen, Norges Bondelag)