Urbant i havgapet

Publisert Sist oppdatert























- Vi ønsket å skape et overnattingssted som er tilpasset naturen og stedets egenart, forteller gründer Torild Langklopp.

Skydekke sprekker opp og en lyseblå himmel titter fram når vi ankommer Hosnasand. Sola er også i anmarsj. Og akkurat her, på den ytterste øya på Fosen har to trøndere bygd et lite, men dog så sjarmerende ferieparadis, fra en enkel campingplass til et urbant overnattingssted i havgapet.

Ideen for bygget var de gamle jordkjellerne. Jordhyttene som har fått navnet sublugarer ligger rett overfor et annet sjarmerende bygg, Strandbaren, som ble åpnet for fire år siden. Baren har fått rykte på seg til å være et briljant gourmested. Det er ikke bare maten som lokker folk til Stokkøya. Her er det muligheter for å boltre seg i naturen, enten med en stille og rolig kajakk tur på havet, turer med innlagt besøk på noen av stedets storslagne grotter, en fisketur på havet, dykking etter kamskjell og kråkeboller er det også muligheter for. Det er også anledning for å ta livet helt med ro og skue ut over havet mens tankene flyter.

Stadig flere trøndere har latt seg lokke til Stokkøya etter at samboerparet la ut tomter. Her fikk de ikke bygge store palasser av noen hytter. Alt skulle være samstemt med naturen og kystkulturen, derav navnet Kysthus.

- Kjært barn har mange navn. Vi valgte til slutt å kalle det sublugarer, fordi en sover under bakken, forklarer Torild Langklopp. Og Kysthus fordi det ganske enkelt er ved kysten.

Det er hun og samboeren Roar Svenning som står bak sjøsenteret. Langklopp forteller at hun og Svenning ønsket å skape noe annerledes, de ønsket å skape et overnattingssted som tok vare på naturen og stedets egenart, kystkulturen. Derfor er også de nye sublugarene malt i maritime farger.

- Vi synes at bransjen er utrolig lik og konservativ. En må tørre å gjøre noe som ikke alle andre gjør. Bygger et hotell spa, følger de andre etter. Tidligere var stedet drevet som en campingplass med en hovedbygning som opprinnelig var en driftsbygning på en av gårdene, de siste åra har bygningen også huset verksted for småindustri. Min samboer er født og oppvokst på Stokkøya og har både drevet som sauebonde og salg av kamskjell og kråkeboller. Vi har opplevd at her kommer all slags folk, det være seg millionærene som landet med helikopter på nabogården, også 30-skvadronen lander for at flygerne kan ta seg en lunsj på Strandbaren. Samtidig kommer det barnefamilier fra hele Fosen for å oppleve Strandbaren og sjøsenteret. Vi ønsker alle velkommen hit, om de benytter teltet, overnatter i hovedbygningen eller i sublugarene. På sommerstid leier vi også ut tre av Kysthusene på ukebasis, vår og høst kan vi leie ut disse husene i helgene. Vi har overnattingsmuligheter for alle lommebøker, konstaterer hun

Natur og arkitektur på lag

Langklopp beretter at de sammen med arkitektene Ogmund Sørli og Ragnhild Erdal fra Arkitektkontoret Pir 2 har lekt seg fram til hvordan de ville utvikle overnattingsstedet. For paret har det vært viktig at bygningen skulle glir mest mulig i ett med naturen og ikke et dominerende bygg på en sandstrand.

- Vi liker å tenke annerledes og leke oss med arkitektur og natur. For oss har det vært viktig å spille på lag med samtidas formsrpåk og ta vare på stedets egenart. Bygningen inneholder 12 leiligheter med bad, fra to til seks soveplasser og eventuell sjølhusholdning. I den ene enden av bygget har vi en resepsjon og i den andre, et lokale for konferanse eller mindre selskap, forteller gründeren på Stokkøya som har sendt resten av familien på ferie, mens hun selv må ta i et tak for å etterkomme alle bestillingene fra forventningsfulle overnattingsgjester.

- Vi har nesten ikke ledig kapasitet siden vi åpnet i mai, smiler hun. Hun kan nesten ikke tro at et lite sted på Fosenhalvøya på Trøndelagskysten opplever en slik etterspørsel.

- Det var ikke mange som trodde at en strandbar i glass med utsikt rett til Frohavet ville bli en suksess. Jeg trodde det ikke selv, betror hun oss. Men med en samboer med store vyer, er hun glad for at hun tok feil. Hun forteller videre at omsetningen på Strandbaren har pekt oppover, sakte men sikkert. Og med de nye sublugarene og flere kysthus som bygges på stedet, tror både hun og samboeren at de har klart å skaffe seg og flere andre sikre arbeidsplasser.

- Roar overtok familiecampingen i 2000 og jeg kom to år etter. Vi ønsket å skape våre egne arbeidsplasser. Og det har vi jammen klart, sier hun. Og legger til:

- Jeg tror det er samspillet mellom Roar og meg som har lyktes bra. Han den visjonære og jeg den nøkterne, som tar meg av organisasjon og økonomi. Det må harmonere, sier hun og legger til at de har fire grunnverdier for sjøsenteret, arkitektur, natur, opplevelse og mat.

Innredningshjelp fra kunststudenter

Sublugarene er tilpasset terrenget som godt som mulig. Fra skråningen på baksiden er det lagt vegetasjon over hele bygningen. Naturlig lys slipper inn gjennom glasskupler i taket. I forkant av hver leilighet er det en veranda med glass i tak og fasade og med utsikt til havet. Her kan en oppleve storhavet. Alle rommene er forskjellige med egne navn. Her finner en blant annet Sauerommet, Verdensrommet, Kapteinens lugar. Lugarene er støpt i betong og har vannbåren varme. På badene er det epoksymaling på gulvene og ubehandlet betongvegger. Forskalingsmaterielle fra veggene er brukt som kledning Roars niese som studerer ved Högskolan for design og konsthantverk i Göteborg har sammen med sine studiekompiser stått for utformingen av rommene. Hyllene på lugarene opprinnelig elektrikerhyller. Bordene er fra et gammelt almetre som ble felt i Oslo for 15 år siden, en byttehandel med en kamerat av Roar og en annen kompis har sveiset sammen bordbeina

Dagens fangst avgjør menyen

Strandbaren er reist på fundamentet til en gammel betongfabrikk. Byggematerialer er betong, sitkagran og glass. Til denne baren har samboerparet klart å få noen av landets beste kokker til å kokkelere for turistene og fosningene. Havet og villsau dominerer menyen. Familien Svenning kjøpte for noen år siden om lag 50 villsau som nå har vokst til 160.

- Vi ønsker at de som kommer hit og skal få en opplevelse i matveien. Vi serverer lunsj og middag, to retter, en fisk- og en kjøttrett. Da er det enklere for oss å levere kvalitet, forteller Langklopp og legger til at signaturretten er blåskjell. Den er så å si alltid på kartet. Ved siden av dyktige kokker, god kvalitet på mat har vi også satset mye på å få viner som passer til det vi serverer. Dermed blir måltidet komplett, understreker hun.

 ,

 ,

Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS