Sov bedre på hotellet

Publisert Sist oppdatert

Hästens ble grunnlagt utenfor Køping i 1852, og er Sveriges eldste sengeprodusent. Det startet med produksjon av sadler til hester og seter til vogner. Fyllmaterialet som ble brukt i sadlene var hestehår. Det velkjent at hestehår er det beste fyllmaterialet for madrasser fordi det leder fuktighet svært godt. Etterspørselen økte og produksjon av madrasser var snart den viktigste inntektskilden for Hästens. Håndverk og kvalitet er to nøkkelord og bedriften opprettholder fremdeles tradisjonen hvor sengemakere lager Hästens senger for hånd, med utelukkende naturlig fyllmateriale. Lin blir benyttet for å lade ut statisk elektrisitet, ren ull gjør at du ikke blir svett men holder varmen, bomull slipper igjennom luft og regulerer temperatur og rammen er bygget i Svensk Norrlands furu. Hästens har en rekke miljømerker.

Satser på hoteller

Ryde mener at de har verdens beste handlagede senger.

– Forklaringen er enkel, sier Ryde. Sengene lages for hånd av erfarne sengemakere, og består av 100 prosent naturlige materialer. Hästens visjon er at folk skal sove i det de mener er verdens beste seng, selv på hotell. De ønsker derfor å samarbeide med hoteller som deler deres verdier om kvalitet, holdbarhet og lidenskap for en god natts søvn. Det skal være klart for gjesten at et hotell som har Hästens senger har satset på å tilby en førsteklasses soveopplevelse. I Hästens butikk i Oslo møtte vi innehaverne Anne Marie og Terje Cosma sammen med Hästens salgsansvarlig i Norge, Magnus Raz. De har nylig gjort en avtale med Losby gods om utplassering av en seng.

Terje og Anne Marie Cosma (til høyre) ønsker velkommen til å prøve Hästens senger i Oslo. Her har de fått besøk i sengen av Magnus Raz.

Valg av Seng

Terje Cosma ga en innføring i Hästens ulike valgmuligheter.

– Vi har senger fra 30 tusen til 450 tusen, alle er av god kvalitet, men noen er enda bedre, forteller Terje Cosma. Han deler sengene inn i tre typer.

– Vi har rammesenger, continentalsenger og justerbare senger, hver kategori har tre nivåer. I tillegg til det miljømessige og de rene produktene, har sengene et fjæringssystem som fordeler vekten bedre, noe som hjelper sirkulasjonen i kroppen. Det som er viktig for oss, er at du finner den sengen hvor du ligger godt, og sover godt.

Utprøving av seng

Turen bar ut til Losby Gods på Skårer utenfor Oslo. Etter å ha inspisert sengen og sjekket for eventuelle erter, tilbrakte jeg en natt en seng som har en pris på om lag 70 tusen kroner. Om det er verdt det, det må den enkelte vurdere. Vi sov godt, og med 25 års garanti blir det syv kroner pr natt.

Erfaringer

Ass. direktør Geir Harald Fjellheim på Lodsby Gods innrømmer at han selv har prøvd sengen og godt kunne tenke seg en slik hjemme.

– De som etterspør slike senger er kvalitetsbeviste kunder. Siden vi ikke har markedsført dette enda, vet vi ikke hvor stor etterspørselen blir. Det ville vært spennende om etterspørselen kunne finansiere disse sengene, sier Fjellheim. Drømmen må være å kunne tilby sengen på alle rom.

Rammesak

Etter et søk på nettet finner vi at Park Hotell i Alta benytter Hästens senger på noen av sine rom i dag.

– Vi har fokus på overnatting og det å tilby kundene en god natts søvn, derfor har vi fem senger fra Hästens. Vi har god kvalitet på øvrige senger, med dette er noe ekstra som vi ikke markedsført mye. Vi får faktisk gjester som kommer til oss, nettopp fordi vi har dette tilbudet, sier daglig leder Lilly Frisk.

Thumbnail Image: