Jul med hjertet

Publisert Sist oppdatert

Det tradisjonsrike telemarkshotellet ligger naturskjønt til, et lite fiskevann glitrer nedenfor og Gaustatoppen troner majestetisk ikke så langt unna.

Stedet ble bygget i 1895, da som sanatorium for velkondisjonerte byborgere som ønsket frisk fjelluft og som ville ”Ud fra den kvalme Byluft”. Hoteller fantes nemlig ikke på den tiden.

Siden 1934 har hotellet vært i familien Gurholts eie. Dagens vertskap består av Elsa og Rune Gurholt Pedersen. Sønnen Einar har formelt overtatt som driver, og mor omtaler ham humoristisk som ”Min Sønn Hotelldirektøren”. Alt i alt sysselsetter Tuddal Høyfjellshotell åtte ansatte. Hotellet skilter med dragehoder og antikviteter, hjemmelaget mat, personlig atmosfære, et vannlig hotellspøkelse, stillhet og turterreng. De har ikke minibar eller TV, solarium eller trimrom.

Hjem til jul

Hotellet holder åpent 365 dager i året. Og hver jul ønskes mellom 20 og 30 gjester hjertelig velkommen. Gjestene består av familiegrupper - enkelt for mor, her er det bare å ta med seg julegavene, så ordner vi resten, smiler Elsa - til dem som kommer annethvert år. Kun ett år siden denne generasjon Gurholt overtok driften har hotellet vært julestengt. Da var det barna som ville ha hjemmejul.

– I julehelgen sender vi de ansatte hjem – de må få feire jul med sin egen familie, sier Elsa. Men Gurholt-familie som kommer hjem til Tuddal i julen, får pent finne seg i å jobbe. Og arbeidet kan bestå i så mangt, en gammel onkel innehar tittelen julenisse.

Hjemmebakt og hjemmelaget

Tradisjoner står høyt i kurs hor vertskapet i Tuddal. Jul feires på den gode gamle måten, med dype tradisjoner både innen mat og rammen rundt. All mat er hjemmelaget og det er bakst av alle slag.

– Ja, vi har alltid sju slag, minst! I tillegg lages det flust av godt brød og julegodter. Min favoritt er peppermyntebitene med mokkabønner, Elsa snakker entusiastisk om forberedelser og gode mattradisjoner.

Det fiskes litt i vannet nedenfor hotellet, de får inn noe elgkjøtt og annet vilt fra lokale jegere. Kjøttråvarene kommer fra nærmeste slakter. Fisk som er gravet, raket, røkt og speket kommer fra en leverandør i Drammen, som gjør tingene på gamlemåten.

Elsa er opptatt av å holde på tradisjoner. Det eneste som avviker en smule, er desserten på julaften.

Pyntet til trengsel

I Tuddal starter julen når advent tar til. Elsa har ingenting til overs for julefeiring som begynner i oktober. En skikkelig uting, ifølge Elsa. Noe annet hun er opptatt - og oppgitt over - er myndighetenes stadig økende krav.

– Det blir utrolig mye papirarbeid, og for et lite familiedrevet hotell som dette, blir det altfor mye ekstraarbeid. Det er ikke mange som orker å drive slik vi gjør. Elsa er redd de små, gamle familiedrevne stedene kan forsvinne.

– Vi driver hotell med hjertet, sier Elsa alvorlig.

Hotellet blir julepyntet til advent. Selve pyntingen tar to hele dager og Elsa har 16 kasser julpynt på loftet.

– 16? smeller ektemannen Rune i, det må da minst være 20!

Alle kassene er sirlig merket med hvor pynten skal opp, og resultatet blir et julepyntet hotell der ingen krik eller krok er fri for nisser eller engler.

Julebordsesongen blir forbigått i stillhet. Det arrangeres ikke tradisjonelle julebord på Høyfjellshotellet, men det serveres da julemat i de gamle stuene.


Koselige dager

Gjestene som kommer for å feire jul får spesialbehandling fra de kommer til de drar.

– Lille julaften er det pinnekjøtt, forklarer Elsa. På julaften er det frokost fra klokken ni – den står til alle har spist. Så går det slag i slag. Klokken tolv er det fersk julekake og kakao med krem i salongen. Så er det tid for en tur ut i det fri, eller et dypdykk i hotellets bibliotek. Klokken 17.00 møtes alle i salongen, før det ønskes velkommen til bords. Da er det tradisjonell julemat som gjelder, bortsett fra desserten – det er friske frukter med krem.

–Og mandel. Vi putter forresten mange mandler i kremen, det blir stemning og moro av slikt. Så er det nisse og gaver og gang rundt juletreet, vi pleier å ha minst to ringer, forklarer Elsa. Julekvelden avsluttes med småkaker, kaffe og fruktfat i salongen, og på flygelet i hjørnet troner familiebildene.

 

Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS