Designperle på Jeløy
Det er gått 12 år siden radiostasjonen ble gjenåpnet som hotell, og den gangen var stedet forbeholdt arrangementer for Telenor. Etter hvert ble imidlertid driften utvidet til også å omfatte eksterne gjester. I dag er det mange firmaer som velger å legge kurs, konferanser og møter til stedet, og det er også yndet i forbindelse med bryllup og andre festlige arrangementer. Noe typisk walk-in hotell er det ikke, selv om det er mulig for enkeltpersoner å bestille overnatting.
Særpreg
Jeløy Radio ligger i vakre og inspirerende omgivelser, og til tross for sin landlig beliggenhet er det kun seks mil og en knapp times kjøring til Oslo.
Hovedbygningen er en ombygd radiostasjon fra 1930, som i dag inneholder moderne kurs- og konferansefasiliteter, samt en trivelig restaurant og selskapsavdeling med alle rettigheter. Låven og drengestuen er restaurert og huser i dag hotellets 41 komfortable gjesteværelser.
For å beholde helhetsinntrykket av gårdslandskapet, ble ikke låven forandret utvendig. I stedet ble det satt opp et moderne murbygg inne i det gamle skallet.
Både møterom, oppholdsrom og restaurant er lagt til hovedbygget. Selv om det ble gjort store forandringer innvendig, ble eksteriøret i stor grad ivaretatt. Vinduene ble imidlertid trukket ned for å få større glassflater, uten at dette bryter med husets egenart.
Hotellet har høy fokus på interiør og nordisk design, og for noen år siden satte man i gang en oppgradering av interiøret i hovedbygget. Rom for rom blir omhyggelig planlagt og pusset opp. Inspirasjon hentes fra omgivelsene og fargevalget er basert på nordisk lys og naturen omkring med sjø, luft, skyer, gress – alt fra sterke grønnfarger til ulike nyanser av blått. Egentlig startet vel det hele med innkjøp av 100 av Arne Jacobsens lyseblå ”Syver”- stoler til spisesalen. Dette satte på mange måter tonen for resten av interiøret. Etter hvert har det kommet til sofaer fra Norway Says og transparente Flos-lamper. Gjestene kommer stadig med tilbakemeldinger på designsatsingen, og dette gir inspirasjon til å fortsette
– Jeg tror vi har truffet riktig. Det er full rulle her hele året, forteller hotelldirektør Kirsti Albert, som har vært med siden hotellstarten.
Berømt kunst
Telenor i besittelse av en stor kunstsamling, og flere store nordiske verk har fått permanent plass på Jeløy.
– Vi har vært heldige som har fått disse flotte verkene ut hit. De er valgt ut i samarbeid med kunstansvarlig i Telenor, Sissel Ree-Schjønsby, sier Albert. Til forskjell fra andre Telenor-bygg hvor det er kunstverkene som rullerer, har man tenkt at på Jeløy Radio er det gjestene som varierer, mens utstillingen kan være permanent. Dermed har disse verkene fått en viktig plass i utformingen av interiøret.
– Kunsten har ofte vært det som har kommet først, forteller hun.
I salongen har for eksempel flammebrønnen i den elegante, nye gasspeisen fått mål etter fotografiet av Marijke van Warmerdam, som henger på muren over. Den er utformet i samarbeid med arkitekt og peisfirma, og utgjør den siste prikken over i’en i dette rommet. Flere av bildene til van Warmerdam har fått plass i samme rom, og de viser magnoliatrær i ulike blomstringsfaser. For å skape ytterligere en kobling mellom inne og ute, har Albert fått plantet et magnoliatre utenfor.
Moro på jobb
Vertskapsrollen er veldig viktig for direktøren.
– Personalet er en stor del av produktet, og det er helt nødvendig at de ansatte er fornøyd og trives på jobb. Det må være rom for latter og arbeidsglede, vi skal ha det moro på jobb, sier hun. At gjester kommer igjen og igjen tar hun som et godt tegn, og at de forteller om det til andre, mener hun er den beste markedsføringen hotellet kan få. Resultatet er et høyt belegg med høysesong nesten hele året.
Nærhet ifra jord og fjord til bord
Maten er naturligvis et viktig satsingsområde, og dette suppleres av et innholdsrikt og variert vinkart.
– Vi har mange gjester som er godt vant, så det er viktig at vi holder en høy kvalitet.
I sesongen serveres friske jordbær fra egen grunn, gjerne i det grønne hvis værgudene tillater det. Kjøkkenet benytter seg av lokale råvarer der det er mulig. I et internasjonalt miljø er våre kokker vant til å håndtere spesielle hensyn i matveien, som vegetar, halal og spesialdietter, sier hun. Generelt mener Albert at maten skal være en gourmetopplevelse som gjestene kan se frem til.
– På hotell skal man både sove og spise vel så bra som hjemme, sier hun. For å ta vare på sovekomforten, er det for øvrig kjøpt inn Jensen-madrasser til alle rom.
Inkluderende
Det er muligheter for aktiviteter som sjørafting, seiling, blåskjelldykking og fiske i nærområdet. Alby gård med blant annet Galleri F15 ligger i gangavstand fra hotellet og på Røed gård kan man delta på sjokoladesmaking.
– Vi arrangerer både kokkekamp og vinsmaking. Det som er viktig er at aktivitetene inkluderer alle, forteller hun. Etter 12 års drift er mye på plass, men direktøren fortsetter å se etter nye muligheter.
– Vi kan ikke sette oss ned og tenke at nå er vi ferdig. Man må se fremover, ellers stagnerer man.Hun er overbevist om at folk blir påvirket av sine omgivelser.
– Mange av gjestene kommer igjen og igjen, og jeg tror de føler en slags stolthet og ansvar for stedet, avslutter hun.