339 meter flytende luksus

Publisert Sist oppdatert

Hotellsjef Raimund H Gschaider er stolt av båten med 1817 rom som kan huse til sammen 4375 gjester.

Hotellmagasinet var om bord da båten gjestet Oslo i april. Der fikk vi se hva man kunne få ut av 340.00 kvadratmeter stålplater, 420.000 liter maling og 5.800 kvadratmeter vinduer – blant mye annet.

Planlegging

- Det er et effektivt mannskap vi har om bord, samtidig er infrastrukturen på og rundt båten førsteklasses. Det er aldri langt å gå for å hente ting man trenger på en lugar, verken for rengjøring eller vedlikehold, sier Gschaider.

Han bruker en del tid på planlegging. Når du får forsyninger en gang i uka, søndager i Miami, trengs det å være forberedt på det meste.

- Når vi kommer til havn søndag morgen står det om lag 40 lastebiler klare med varer som skal om bord. Samtidig som ting skal ut av båten og drøyt 1800 rom skal rengjøres, forteller Gschaider.

Han bruker en del tid på å planlegge mat i et skip med gjester fra hele verden med mange forskjellige mattradisjoner og kulturer.

- Vi prøver å legge opp til en mest mulig riktig meny ut fra ernæring og ikke så mye ut fra religion og tradisjon. Nå skal du huske på at vi har over 40 forskjellige nasjoner blant de ansatte om bord. Så vi er ikke ukjente med å løse utfordringer også med menyen. Selv jeg kan ikke få min wienerschnitzel daglig, ler Gschaider.

Turnus

Selv har vært 23 år i cruisebransjen, men bare på hotellsiden.

- Med østerriksk bakgrunn er ikke sjømannskulturen sterk, ler Gschaider. Til tross for at folk løper inn og ut fra hans kontor og stiller spørsmål på denne jomfruturen klarer han å holde fokus og en vennlig tone ovenfor alle.

- Jeg ville på sjøen, men kom aldri så langt som å utdanne meg maritimt. Så det å drive dette flytende hotellet er det nærmeste jeg kom sjøen uten å bli sjømann. Jeg kaller meg ikke sjømann – jeg er hotellmann, sier han bestemt.

Han snakker gjerne om et fantastisk mannskap om bord. Et mannskap som er blide og som alltid hilser enten good morning eller good evening og how are you?

- De ansatte på båten kommer fra hele verden og har lange skift på båten. Offiserene har fire måneder på sjøen og to uker på land. Serviceansatte i butikker og serveringen har seks måneder i sjøen og seks uker på land, sier Gschaider.

Mens resten – de nesten usynlige og dyktige som sørger for at rommet ditt er i orden. At båten er ren og pen og at søplebøttene tømmes – for eksempel er om bord åtte måneder i strekk før de kommer hjem i åtte uker.

Spisesalen i skipet strakte seg over tre etasjer – og vi var ikke alene om å undres på hvordan den lyskrona var i storm.

Selvforsynt

Og det er intet lite hotell mannen holder hånden på. Kjøkkenet serverer for eksempel 12.000 tallerkenmåltider – daglig. Det er til sammen 240 kokker som jobber i et kjøkken som strekker seg over tre etasjer.

Det går også med en del flytende om bord på båten. Antallet flasker øl, vin og brennevin blir ikke opplyst, men det produseres 35 tonn isbiter – i døgnet. Båten er selvforsynt med vann gjennom et anlegg som renser sjøvann til ferskvann. Kapasiteten her er 1,8 millioner liter sjøvann i døgnet.

Båten er også selvforsynt med underholdning. Med egen skøytebane for isshow og atspredelse for gjestene, egen sirkusparade og eget show med gamle og nye slagere som presenteres av sangere og musiker av godt over gjennomsnittskvalitet.

Vil du rusle en tur og se på kunst er det også mulig. Sju millioner amerikanske dollar er brukt på kunst bare i denne båten. Til sammen 6000 kusntverk har fått plass i Freedom of the Seas. RCCL har de siste årene brukt 170.000.000 kroner på kunst til sin flåte – også norsk kunst er representert. Kunsten om bord på dette skipet veger til sammen 6o tonn og innbefatter verker fra tunge navn som norske Brita Skybak, Tom Sandberg, Heidi Wexelsen Goksøyr og Per Fronth. Nicolaus Widerberg har laget en byste over Arne Wilhelmsen (en av grunnleggeren av RCCL) som har fått en framtredende plass i biblioteket.

Båten har eget casino, nattklubb, egne barer for øl, vin og champagne og TV studio og karaokebar – kort sagt det meste som trengs for å underholde deg i sju dager på sjøen.

Båten har base i Miami Florida. Derfra seiler den søndag ettermiddag med retur neste søndag morgen. Tre steder i Karibien er mann innom, mens to dager tilbringes i sjøen.

Dager og kvelder kan også brukes til fysisk aktivitet. Skipet har både golfbane, surfeanlegg, et stort trimrom og basketballbane. En egen 400 meters løpebane for de som vil jogge finnes også – kort sagt – det som trengs for å holde seg i form og de ekstra kaloriene man får i spisesalen unna magen.

Thumbnail Image:
Powered by Labrador CMS