Fra venstre: Robert Holan, hotelldirektør Clarion Hotel Oslo og Petter Stordalen avduket kunstverket.

Munch-maleri til Clarion

Clarion Hotel Oslo vil markere seg som kunsthotellet, fremfor noen. Ikke bare er de nabo med det nye Munch-museet. Nå har ett av kunstnerens glemte perler "flyttet" inn på hotellet.

Publisert


Oljemaleriet «To hvitkledde kvinner på stranden» som Edvard Munch lagde mellom 1925 og 1930 har trolig aldri blitt vist frem i offentligheten – før nå. For å gjøre verket klart til å kunne stilles ut har det tatt Munchmuseet 200 timer med restaurering.

Midt i lobbyen på kunsthotellet Clarion Hotel Oslo er det nå mulig å beskue kunstverket. Maleriet er både en sjeldenhet og på mange måter typisk for Edvard Munch. Det viser to kvinner på en strand som ligner landskapet i flere av Munchs mest kjente bilder, som Livets Dans, Melankoli, Løsrivelse og Sommernatt, Stemmen.

Tidkrevende restaureringsprosess

SNART 100: «To hvitkledde kvinner på stranden» ble laget et sted mellom 1925 og 1930.

Det som gjør maleriet så spesielt, er at det trolig aldri har vært vist offentlig før. Antagelig henger dette sammen med bildets skjøre tilstand, og at malingen flere steder har løsnet eller er i ferd med å løsne fra lerretet. I de snart 60 årene som har gått siden Munchmuseet åpnet på Tøyen, har det stått lagret i museets kjeller.

Alle Munchs arbeider brytes naturlig ned over tid. Forskningen på og arbeidet med å bremse denne utviklingen er både kostbar og tidkrevende, og utgjør et svært viktig arbeid for Munchmuseet. Samarbeidet mellom Clarion Hotel og museet har gjort det mulig å restaurere «To hvitkledde kvinner på stranden», slik at publikum kan oppleve det i nyåpnede hotellet ved sjøkanten i Oslo.

– Samarbeidet med Clarion er et perfekt partnerskap for oss. Vi har felles strategier og mål om å gi de besøkende til Oslo minnerike storbyopplevelser basert på kunst og kultur. Sammen skal vi skape verdier for hverandre, for Oslo og samfunnet rundt oss, sier Stein Olav Henrichsen, direktør ved Munchmuseet.

Vil gjøre kunst tilgjengelig

Clarion Hotel håper at samarbeidet skal vekke stor nysgjerrighet hos de besøkende.

– Vi er veldig stolte over å ha fått til dette samarbeidet, som gjenspeiler Clarions profil på en utmerket måte. Vi er opptatt av å inspirere og begeistre gjestene våre, samtidig som vi har et sterkt ønske om å binde kunst og næringsliv tettere sammen. Samarbeidet med Munchmuseet bidrar til dette, og gjør store kunstopplevelser lettere tilgjengelig for omverdenen, sier Christen Bagger, Senior Vice President i Clarion Hotel.

I tillegg til det originale Munch-verket i lobbyen, har Clarion Hotel Oslo en rik kunstsamling hvor fellesnevneren for alle verkene er at de ivaretar arven etter Edvard Munch. Samlingen er kuratert av Sune Nordgren, og inneholder kunstverk fra etablerte og internasjonale kunstnere som Marina Abramović, Vik Muniz og Huma Bhabha. Alle inspirert av ikoniske Munch-verk, men med sterke egne uttrykk.

– At vi nå skal forvalte «To hvitkledde kvinner på stranden» er stort for oss som brenner for kunst- og kulturlivet i Oslo, og som kontinuerlig jobber for å kunne tilby alle besøkende et rikt tilbud. Clarion Hotel Oslo skal bidra til at Oslo blir en enestående kunstdestinasjon, og hos oss er alle velkomne til å ta en del av arven etter Munch, avslutter Robert Holan, hotelldirektør for Clarion Hotel Oslo.

Powered by Labrador CMS