TENK på energibruken

Publisert Sist oppdatert

– Vi kan jo ikke gjøre noe med faste utgifter som prisen på nettleie, men forbruket vårt kan vi gjøre noe med, sier Saga-direktør Tore Pettersen. Gjennom Troms Kraft-prosjektet TENK har hotellet fått økt fokus på energisparing.

– Vi er et relativt lite hotell, men har store fellesarealer og kurs- og konferanserom. Strømutgiftene utgjør derfor en stor kostnad for oss. Vi bruker 800-900.000 kroner i året på strøm, så enhver prosent spart er derfor tusenlapper rett på bunnlinja, sier direktør Tore Pettersen.

Hotellet har sammen med to andre hoteller i Tromsø deltatt i pilotprosjektet ”TENK” i regi av kraftleverandøren Troms Kraft. TENK står for Total Energikontroll, og er et verktøysett for å holde fokus på energibruken på hotellet.

Krav fra gjestene

– Vi kan jo ikke gjøre noe med faste utgifter som prisen på nettleie, men forbruket vårt kan vi gjøre noe med. I dialog med Troms Kraft fikk vi med TENK et mer konkret fokus på energibruken. De vet om ting og løsninger vi ikke har tenkt på, sier direktør Tore Pettersen..

Hver mandag logger vaktmester Ronny Strømme seg inn på Troms Krafts nettside og registrerer siste ukes forbruk. Dermed kan man følge med utviklingen, og gjøre nødvendige grep dersom man ser at forbruket har økt unødig mye, sammenliknet med tilsvarende perioder.

– Før har man bare sett på regninga og registrert om den er større eller mindre enn forrige, og så betalt, uten å tenke over hvorfor. Nå kan vi følge med kan fra uke til uke, og finne ut hva som har forårsaket økningen i forbruket, sier Strømme.
Energisparing og -kontroll er noe hotellet opplever mer og mer fokus på, også fra gjestene.
– Mange av gjestene våre, spesielt de utenlandske, er opptatt av dette og spør ofte hvordan hotellet løser slike ting. De har fokus på miljø og energisparing, og krever at også vi har en bevisst holdning, sier Pettersen.

Vaktmester Ronny Strømme inspiserer de nye varmtvannsberederne. Han har ansvaret for å holder oppsyn med strømforbruket.

Sentralstyring

Med energifokuset har det også fulgt en del konkrete tiltak for å spare strøm. Helt nye varmtvannsberedere er på plass, og hele hotellet skal få nye vinduer.

– Her er det mye å hente. Vi har et enormt varmetap gjennom vinduene, sier Pettersen.
Belysning er også et område hvor man kan spare. Garasjen under hotellet har lysstoffrør som står på 24 timer i døgnet, året rundt. Disse skal byttes ut med lyspærer styrt av bevegelsessensorer, slik at de bare lyser når det er behov. Alle rom er nå også utstyrt med hovedbryter som slås på med nøkkelkortet.

– Vi har også en plan om å få tidsstyring av varme på rom og bad. Nå har vi baderomsgolv som står på hele døgnet, uten at det egentlig er nødvendig, sier Pettersen.
Før jul skal en hel etasje renoveres. Da vil man byte ut alle varmeovner, samt gjøre annet el-arbeid. Ventilasjon er også et område hvor man større i grad kan styre forbruket.
– Vi har et nytt ventilasjonsanlegg som er tilrettelagt for fjernstyring. På sikt ønsker vi nemlig å få et sentralstyrt system, hvor vi kan styre både ventilasjon, lys og varme via en pc, om så hjemmefra over internett, sier vaktmester Ronny Strømme.

Viktigst med fokus

Comfort Saga Hotel er i startfasen av energisparingsprosjektet. De har derfor ikke fått noen konkrete sammenliknbare resultater å vise til enda, men forventer å kunne se resultatene snart.

– Vi håper å kunne redusere strømregninga med cirka fem prosent til å begynne med, og tror vi har potensial til å hente inn opp til ti prosent, sier Pettersen.
Han mener det viktigste tiltaket for å spare er å ha fokus på energisparing; å følge med forbruket aktivt og justere der det er nødvendig underveis. Praktiske tiltak kommer i tillegg, og tas etter behov og rom i budsjettet.
– Å skifte vinduer er jo en stor investering, men det er noe vi måtte ha gjort før eller siden uansett. Nå har vi også muligheten til å overvåke hva dette grepet får å si for strømregninga. Jeg tror nemlig energisparing lønner seg på sikt, sier Pettersen.


Randi Buschmann, Troms Kraft.

En bruksanvisning for strømkunder

Randi Buschmann hos Troms Kraft anbefaler bedrifter å starte med energioppfølging før man setter i gang enøk-tiltak på hotellet.

Tekst: Håvard Stangnes
Foto: Rune Stoltz Bertinussen

– Ved å benytte seg av energioppfølging kan man kontinuerlig følge med på forbruket før og etter tiltakene, og dermed se om grepene man har gjort har slått ut, sier Randi Buschmann hos Troms Kraft.

Energioppfølging er en del av prosjektet TENK – total energikontroll – som Troms Kraft nå tilbyr sine kunder. Kraftleverandøren har kjørt dette som et pilotprosjekt på tre hoteller i Tromsø det siste året.

– Visjonen er å hjelpe kunder til å få lavere driftskostnader og miljømessig attraktive løsninger. Bedriften har gått mer og mer over fra å være en kraftleverandør til å tilby tjenester, sier Buschmann.

Hun ser på TENK og energioppfølging som en slags bruksanvisning for strømkunder.
– Vi leverer en vare, strøm, og disse tjenestene er en veiledning om hvordan man skal kunne utnytte strømmen på mest mulig effektiv måte, sier Buschmann.

Thumbnail Image: