– Rydd opp i utelivet!

Publisert Sist oppdatert

Slik kommenterer direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen gårsdagens Brennpunkt-dokumentar på NRK1. Programmet viser hvordan en mann som spilte overstadig beruset fikk servering på fire av fem utesteder i Oslo. Den samme mannen ble nektet på fem av fem steder i Stockholm.
– De fleste serveringssteder er seriøse og ryddige. Det er også de fleste gjestene. Men politikken med at ”det skal være lett å få og lett å miste” skjenkebevillinger er en gedigen fiasko. Mange som aldri burde fått skjenke en dråpe tjener store penger på useriøs drift og overskjenking, og de holder på i årevis uten at noen griper inn.

Nome mener at det må stilles langt strengere krav til de som får skjenkebevilling. I tillegg må kontrollen med utstedene bli mer effektiv.

Han viser til andre byer som har kommet svært langt i å skape et uteliv uten vold og fyll:
– I Stockholm har de satset stort på opplæring av serveringspersonale for å hindre skjenking av mindreårige og fulle folk. Fyllevolden er redusert med 30 prosent. Det er resultat av et nært samarbeid mellom bransjen og myndighetene. Quebec i Canada har en svært liberal alkohollovgivning, men har likevel landets laveste andel alkoholrelaterte problemer. Her er det jobbet systematisk med eiere og ansatte på steder med skjenkebevilling.

Når politikerne svikter, må vi som lever av utelivet gå sammen om å rydde opp, sier Nome. Han hevder at politiet, vin- og spritbransjen, samt utelivets bransjeorganisasjoner i HSH og NHO deler hans fortvilelse over de useriøse aktørene.
– Vi vil ta initiativ for å få bedre kvalitetssikring av skjenkestedene og anmoder myndighetene om å renske bort de som ikke har evne eller vilje til å følge norsk lov. Erfaringen viser at byer som satser noen få millioner til opplæring av dørvakter og servitører, får tifold tilbake i form av mindre vold, fyll og ødeleggelse, sier han.

Bryggeri- og drikkevareforeningen peker på at for 90 prosent av oss handler alkohol om glede og livskvalitet. De som drikker ansvarlig har rett til å hygge seg på byen, uten å få kvelden ødelagt av skjenkesteder som vil tjene noen ekstra kroner på illegal skjenking av fulle folk.
Thumbnail Image: