Ny svane til Nordfjordeid

Med varme fra fjorden og engasjerte ansatte, investor og ordfører feiret Best Western hotell Bryggen i Nordfjordeid sitt ferske Svanemerke.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har arbeidet med å oppfylle kravene en stund nå, for det var nødvendig å gjøre noen endringer. Derfor er vi svært stolte nå, sier Gro Gjerdevik, som er miljøansvarlig på Nordfjordeids andre svanemerkede hotell. – Vi kjøper inn økologisk frukt og grønt, vi skifter fortsatt ut lyspærer med sparepærer og LED, og vi går over til sparedusj når vi pusser opp rommene. Vi bruker svanemerkede vaskemidler, doserer bedre og lærer opp renholdere til bedre miljørutiner. Nå er vi stolt over jobben vi har gjort, fortsetter hun.

Eid kommune med sine 6000 innbyggere huser nå to svanehoteller (det første er Nordfjord Hotell red. anm.) og er slik sett helt i Norgestoppen. Ordfører Alfred Bjørlo (V), som er kjent for å presse KLP ut av kullinvesteringer, var svært fornøyd med overrekkelsen.

– Eid kommune er stolte av at begge våre store hoteller nå er svanemerket, og jeg vil berømme Bryggen Hotell for den flotte jobben de har gjort over mange år for å få dette til. Eid har gått foran på miljø og klima både fordi det er viktig i seg selv, og fordi god miljøpolitikk og effektiv energibruk er lønnsomt. Bryggen Hotell går foran og viser at det samme gjelder i næringslivet. Jeg håper mange både i og utenfor Eid blir inspirert av det Bryggen Hotell her har gjort, sa Bjørlo under markeringen.

Tøffe krav

Svanemerket er ofte omtalt som verdens strengeste miljøkrav og er svært krevende å både få og opprettholde. Et svanemerket hotell må blant annet:

- Ha lavt energiforbruk

- Arbeide aktivt med å minske avfallsmengdene og vannforbruket

- Bruke kjemikalier med lav miljøbelastning

- Bruke økologiske råvarer og forbud mot visse arter fisk og skalldyr

Svanemerket stiller også konkrete krav til redusert bruk av engangsartikler, til innkjøp av møbler og inventar, tilbud av miljømerka og økologiske produkter på hotellrom og i restauranten - og mye mer.