Flere søker restaurant- og matfag

For første gang på mange år er det oppgang i antall søkere til hotell- og restaurantfag.

Publisert Sist oppdatert

I forrige uke ropte stjernerestauranten Maaemo et varsku over mangelen på norske fagfolk i restaurantbransjen. De var rett og slett bekymret for at yrkesfag i Norge ikke har en høy nok status, noe som tidligere også har vist seg i antall søkere til yrkesrelaterte linjer. Nå kan det se ut til at vinden har snudd, for årets søkertall viser en ørliten oppgang i antall søkere til hotell- og restaurantfag. Nyheten mottas med glede i NHO Reiseliv.

– For første gang på flere år er det en vekst i antall ungdom som søker seg til restaurant- og matfag. Vi i NHO Reiseliv er fornøyd med utviklingen. 4 862 elever har søkt om plass på restaurant- og matfag i år. Det er 20 flere enn i fjor, og en økning på 0,4 prosent. Det er en positiv utvikling som viser at flere unge og foreldre har fått øynene opp for mulighetene det gir å velge restaurant- og matfag, sier Vibeke Myrstad, fagsjef for kompetanse og rekruttering i NHO Reiseliv.

Halvparten vil ha yrkesfag

De siste fem årene har antall elever til studiespesialisering økt på bekostningen av yrkesfagene, men årets søkertall fra Utdanningsdirektoratet viser at denne trenden har snudd. I år har 50,5 prosent av elevene som har søkt om plass på VG1 valgt et yrkesfag, og søkningen til yrkesfag har økt med 1 prosent på landsbasis.

Det er særlig for søkere til VG1 at restaurant- og matfag er blitt mer populært.

– På landsbasis er det 65 flere elever som har søkt restaurant- og matfag VG1 sammenlignet med i fjor. Dette er svært positivt. Fylker som Oslo, Østfold, Aust- og Vest-Agder og Nordland har hatt en spesielt stor vekst, og det er viktig for oss å se på hva som gjøres her for å øke rekrutteringen, slik at fylker hvor rekrutteringen går feil vei kan lære av dette, sier Myrstad. (se vedlagt tabell over søkertall på VG1 fordelt på fylker)

Jobber for fortsatt vekst

– Det blir viktig for NHO Reiseliv å jobbe for at denne økningen fortsetter, og hindre at elevene faller fra underveis i studieløpet. Dette skal vi gjøre ved å synliggjøre karrieremulighetene som finnes i reiselivet. Vi trenger mange flere med fullført fagbrev i årene som kommer, sier Myrstad.

NHOs kompetansebarometer, som ble presentert i går, viser at 6 av 10 medlemsbedrifter i NHO Reiseliv har et udekket kompetansebehov. Dette er en liten økning fra 2014.

– Vi har norske kokker i verdenstoppen, blant annet en Bocuse d'Or-vinner, og det gjør noe med imaget til bransjen. Dyktige kokker som kan utnytte norske råvarer er høyt etterspurte innen hotell- og restaurantnæringen, og vil bli mer og mer etterspurte ettersom norsk mat med gode råvarer er på vei til å bli en sentral del av det norske reiselivsproduktet. Vi tror og håper dette stimulerer til at flere unge ønsker å utdanne seg innfor kokk- og servitøryrket, sier Myrstad.