Vil beskytte Skjørost

Rørosmeieriet søker om Matmerks Beskyttet Betegnelse for Skjørost.

Publisert Sist oppdatert

– Målet er å beskytte vår uslepne diamant, sier meieribestyrer Trond V. Lund i en pressemelding.

Beskyttet Betegnelse er et offisielt merke som vil sikre at Skjørost fra Røros også i fremtiden skal være laget av norsk, økologisk råvare. Tjukkmjølk fra Røros var første produkt i Norge som fikk merket «Beskyttet Betegnelse».

Administrerende direktør Nina Sundqvist i Matmerk sier Skjørost er en del av den norske kulturarven.

– I Norge har vi antagelig laget skjørost helt tilbake til vikingtida, og Skjørost fra Røros hører hjemme på lista over nasjonale matskatter.  Gjennom en Beskyttet betegnelse tar vi vare på kunnskap og kvalitet i tråd med tradisjonen, sier hun.

– Vi sikrer Skjørosten mot juks med råvaren og foredlingsprosessen. Rørosmat er den fremste aktøren til å se lokalmat og reiseliv sammen og forstå verdien av å utvikle denne delen av norsk kulturarv.

Søknaden skal behandles videre av Mattilsynet. Deretter skal den ut på høring før det tas en endelig avgjørelse.

Skjørost er en fersk ostemasse av syrnet skumma mjølk; en surmelksost. Navnet Skjørost kommer av det gammelnorske ordet «skyr», som betyr sur. Av fersk skjørost kan man lage både gamalost og pultost - skjørosten kan betegnes som «urosten».

Rørosmeieriet lager skjørost med melk fra økologiske gårdsbruk i regionen. Skjørosten er håndverk og varierer i konsistens, alt etter hvem som har knadd ostekornene. Håndbåren kunnskap og erfaring om produksjon og kvalitet er avgjørende for sluttkvaliteten. 

Skjørosten serveres tradisjonelt med tjukkmjølk, rømme og noen ganger sukker, vanligvis som tilbehør til spekemat. Den er svært proteinrik med 21% protein og kun 0,6% fett.

 

Powered by Labrador CMS