Foto: Wikipedia Commons.

Legenden er død

I helgen døde kokkelegenden Paul Bocuse. Han ble 91 år gammel.

Publisert

Paul Bocuse regnes som en av de absolutt beste, og ikke minst viktigste, kokkene i vår tid og er viden kjent for kokkekonkurransen Bocuse d´Or.

Dødsfallet ble naturlig nok mottatt med sorg i hele restaurantverden.

– Paul Bocuse er død, og gastronomien sørger, skriver den franske innenriksministeren Gérard Collomb på Twitter. – Monsieur Paul var Frankrike. Enkelhet og sjenerøsitet. Perfeksjonisme og kunsten å leve. Gastronomiens pave har forlatt oss, fortsetter meldingen fra Collomb.

NB: Saken fortsetter under bildet.

- Har betydd enormt

LANDEMERKE: Restauranten i Lyon er et "matmekka" for matelskere verden over. Foto: Wikipedia Commons.

Også her hjemme skapte nyheten både ettertanke og sorg. Flere norske kokker har gjennom årenes løp knyttet tette bånd til den franske mesterkokken. Få tettere enn Eyvind Hellstrøm.

– Det er rart med det, når det skjer er det alltid spesielt. Spesielt på den måten at han har betydd enormt for Frankrike, og alt det som er bygget opp i den franske gastronomien de siste hundre årene. Det er ikke bare kokkene som sørger, det er hele landet, sier Eyvind Hellstrøm til TV 2.

- Bocuse er som Eiffeltårnet

Vår egen «kokke-gudfar» har gjestet Bocuse flere ganger og har også hatt gleden av å invitere ham til Norge ved flere anledninger. Overfor TV2 fremhever han de menneskelige egenskapene.

– Han hadde det store talentet i å kunne møte mennesker. Den som sto lavest på rangstigen, eller den som var president. Han møtte statsministere og oppvaskgutter med samme generøsitet.

Hellstrøm sammenligner Bocuse med et annet verdenskjent fransk symbol.

– Paul Bocuse er som Eiffeltårnet, alltid glitrende, alltid åpen og alltid til stede, forteller Hellstrøm til TV2.

Stor inspirasjon

Også yngre norske kokkestjerner har brukt Bocuse som stor inspirasjon. Blant annet Ørjan Johannessen, som er vår siste vinner av Bocuse d´Or.

– Paul Bocuse, som er den største kokken i verden, har inspirert meg på alle måter. En person med stort gastronomisk hjerte og en jeg har viet mye tid til i hans fantastiske kokkekonkurranse Bocuse d'Or, sier han til tv-kanalen.

Lederen av den norske Bocuse d´Or-organisasjonen, Arne Sørvig, skriver følgende på Facebook:

– Storlegenden Paul Bocuse har gått bort, 91 år gammel. Hans store innsats for gastronomien og verdens kokker vil leve evig. Verdiene han stod for vil fortsatt leve med uforminsket styrke gjennom konkurransen Bocuse d’Or. Vi er takknemlig for alt han gjorde og stod for, og lyser fred over hans minne.

Powered by Labrador CMS