DRAMA: Det holdt å gå skikkelig galt under arbeidet med finale-egget. Foto: Linda Wiken.

«Eggedrama» i Bocuse-finalen

Christian André Pettersen og Norge vant med tidenes største margin til neste nasjon, men det holdt å gå skikkelig galt underveis i Bocuse d´Or-konkurransen.

Publisert

Det er en uendelig glad vinner vi snakker med på telefon, dagen derpå. Og om man ikke blir utmattet av selve konkurransen, så blir man i alle fall det av seiersfesten som følger med.

– Jeg har egentlig en helt surrealistisk følelse fortsatt. Og feiringen kan vel best beskrives som vill og vakker, sier Pettersen.

NB: Saken fortsetter under bildet!

Moste konkurrentene

GULL-GJENGEN: Christian André Pettersen, commis Håvard André Josdal Østebø og coach Gunnar Hvarnes.

Kokkestjernen som flere ganger har blitt beskrevet som en detaljefrik med et enormt konkurranseinstinkt hadde sett for seg det meste, men én ting kom overraskende. Nemlig at han skulle regelrett mose konkurrentene.

– Vinnerdifferansen på 108 poeng hadde jeg ikke visualisert eller lagt inn i beregningene, ler han.

Vi har fått hjelp til å sjekke gamle tall, men foreløpig er det ingen som kan huske å ha sett større differanse mellom nummer en og to. Men om du trodde at ALT gikk etter planen, så må du tro om igjen.

FULL KONTROLL? Nja, slett ikke ifølge hovedpersonen selv. Foto: Tom Haga.

Dramatiske minutter

For selv om det kunne se ut som om alt var under kontroll i den norske boksen, så var det noen dramatiske minutter underveis. Vi lar Christian fortelle selv.

– Vi hadde en stor uforutsett blemme som skjedde. På forhånd hadde vi kokt oss gjennom tusenvis av egg for å finne perfekt balanse mellom koketid, vannmengde og trykk. Men da vi kom ned til Italia oppførte eggene seg helt annerledes og la seg mer til siden enn i Norge. Vi måtte faktisk koke noen hundre egg til der nede før vi fant ut hvordan det skulle gjøres, det vil si nøyaktig i seks minutter og ti sekunder. Da jeg stod i boksen på konkurransedagen merket jeg plutselig en annerledes lukt enn jeg var vant til, to minutter før egget skulle være ferdig kokt. Det var ikke den dampen som det skulle være. Vannet i bunnet begynte å bli brunt, som en tørrkok, så jeg måtte faktisk ta de to min før tiden, og håpe på det beste. Da skal jeg ærlig innrømme at tanken slo meg om at alt røyk, sier Pettersen.

Det var fem jævlige minutter hvor mørke tanker spilte hovedrollen.

– Jeg prøvde å få vekk de negative tankene, fikk testet ett av eggene, og på et mirakuløst vis var eggene helt perfekt. Det var ren flaks faktisk, ja, som om å vinne i Lotto. Endelig var det min tur, flirer Pettersen.

Koste seg

Da eggedramaet var over, begynte han faktisk å kose seg.

– Da de 15 perfekte eggene lå foran meg, begynte jeg å kose meg. Da visste jeg at det verste var gjort. Jeg følte underveis at vi hele tiden måtte jage klokka, men da vi hadde levert, hadde jeg en god følelse. Jeg visste det var bra, forteller han.

COACH: Gunnar Hvarnes er coach og hadde en god magefølelse hele dagen.

Da vi snakker med den nykronede Europamesteren har han akkurat sluppet ut av det som best kan beskrives som en tornado man blir sugd inn i. Nasjonal og internasjonal presse skal ha sitt, det samme gjelder arrangør og sponsorer. Feiringen med de norske tilskuerne og støttespillerne var heftig og vakker, men nå er det allerede på tide å se fremover.

– Jeg har begynt å tenke på Lyon allerede. Det som skjedde i går er historie, nå starter en ny krevende jobb og skal vi forsvare favorittstempelet vi har sikret oss, er det bare å «gunne på», sier Pettersen.

– Skal bygge videre

Heldigvis er ikke Christian den eneste som har tenkt tanken på Lyon allerede. Også suksess-coach Gunnar Hvarnes er i gang med tankeprosessen. Men det betyr ikke nødvendigvis at han er helt enig med sin «disippel»…

– Tanken om Lyon har streifet meg allerede ja. Planen er å gjøre det vi har gjort nå, bare enda bedre. Jeg tror det er farlig å dra på, for det kan bikke over. Men det vi har skapt til nå, er det absolutt verdt å bygge videre, sier en stolt coach.  

PS: Under ser du en beskrivelse av retten hvor det holdt på å gå skikkelig galt.

«Testen», tallerkenrett

 

Gullegget (se bildet under)

«Ouef mollet surprise»* med aromatiske urter

Med potet og brunet smør

*Ouef mollet er en klassisk fransk eggerett der egget bløtkokes helt, og eggeplommen utgjør rettens «saus». Det norske teamet har gjort en moderne versjon av denne retten, og blant annet tilsatt en urteolje i eggeplommen. I urteoljen er overraskelsen.

Powered by Labrador CMS