NYBAKT MESTER: Nikolai Meling er Norgesmester i baking.
NYBAKT MESTER: Nikolai Meling er Norgesmester i baking.

Han er Norges beste baker

I september vant han VM og nå er Nikolai Meling (24) nybakt Norgesmester i baking. Gullet tok han etter to uker med maraton-trening etter at han steppet inn for sjefen som måtte trekke seg fra konkurransen.

Publisert

I årets Norgesmesterskap for bakere stilte tre bakere opp for å kjempe om NM-tittelen. Da dommerne gjorde opp "regnskapet" var det mannen med det særs klingende bakernavnet, Nikolai Meling som stakk av med seieren. 24-åringen som til daglig jobber i Harmoni Håndverksbakeri vant foran Jonathan Burt fra Tollboden Bakeri i Flekkefjord. Bronseplassen gikk til Loic Arquetout fra Søtt+Salt AS i Bergen.

Deler gullet med sjefen

Den nybakte norgesmesteren er Stavangergutt, men er i dag bosatt i Porsgrunn, hvor han jobber i nystartede Harmoni Håndverksbakeri. Der jobber han sammen med Fredrik Lønne som er nordisk mester i baking. Og egentlig var det sjefen selv, Fredrik Lønne, som skulle delta i NM, men han måtte trekke seg etter en skade. Da stilte Nikolai Meling opp og har trent hardt i to uker før norgesmesterskapet. Gullet deler han derfor med sjefen.

– Jeg ser ikke på denne seieren som min egen, men som en seier for bakeriet. Dette er jo en lagseier uten like, sa en stolt vinner like etter premieutdelingen.

NB: Saken fortsetter under bildet.

VINNERBRØD: Vinnerbrødet Midgarsormen spilte på temaet «Nyt Norge».
VINNERBRØD: Vinnerbrødet Midgarsormen spilte på temaet «Nyt Norge».

Vant VM i september

Det er ingen hvem som helst, tross sin unge alder, som er Norges beste baker i 2018. Nikolai Meling og Ivar Bakke utgjorde det norske laget som satte seg i respekt bake-VM i Tyskland i september. Her vant de kategorien småbakst og partyprodukter, og tok en sensasjonell tredjeplass sammenlagt.

Meling har for øvrig gått i lære både hos Morten Schakenda i Bakeriet i Lom og hos den svenske verdensmesteren i baking, Håkan Johansson.

Wienerbrød med laks

Tema for årets konkurranse var «Nyt Norge». Det ga deltakerne mange muligheter og dommerne enda et element å vurdere.

– Vi har sett nøye etter om deltagerne traff på temaet i dag, og her fant vi forskjeller. Nikolai Meling traff meget bra på tema og hadde et godt gjennomtenkt program med råvarer fra hele Norge, sa juryformannen Amund Skutvold etter premieutdelingen.

WIENERBRØD: Wienerbrødet Altafjord var toppet med villaks og gikk rett hjem hos dommerne.
WIENERBRØD: Wienerbrødet Altafjord var toppet med villaks og gikk rett hjem hos dommerne.

I vinnerproduktene hadde han blant annet multer fra Finnmark, øl fra Sogn og Fjordane og epler fra sjefens hage. Blant produktene var spennende smakskombinasjoner som wienerbrød med villaks, boller med rødbeter og brød med akevitt.

NB: Saken fortsetter under bildet.

Dette laget deltakerne

Utøverne leverte to typer brød, to typer baguetter, to varianter søtbakst og to typer laminert deig (croissant, wiener e.l.). De hadde totalt ni timer til å bake, steke og by frem sine produkter for dommerne. Dommerne bedømte etter fem kategorier, hvorav smak var den viktigste.

Det ble bedømt ut i fra følgende kriterier:

Utseende: Delikat, appetittvekkende, fasong og visuelt uttrykk

Krumme: Volum, jevn og riktig tekstur/struktur i produktet.

Skorpe: Stek/kulør, skorpens tykkelse, sprøhet/«tyggefølelse»

Aroma: Lukt, naturlig, balansert

Smak: Naturlig smak, balansert

Likhet: Korrekte, konsistente størrelser og former

Kreativitet: Kreativ og personlig stil, presentasjon og teknikker.

I tillegg ble deltakerne bedømt på:

  • Planlegging og gjennomføring av konkurransen
  • Orden på sin egen arbeidsstasjon under konkurransen
  • Hygiene (personlig/klær, arbeidsstasjon, verktøy/utstyr)
  • Presentasjon av konkurranseprogrammet (for publikum og jury)
  • Tema-gjennomføring
Powered by Labrador CMS